Съветът на ЕС по външни работи реши днес, 14 ноември, да разшири санкциите срещу Иран заради действията на властите в Техеран, свързани с протестите, последвали смъртта на Махса Амини, пише БТА.

Към списъците на санкционираните се добавят 29 граждани и три организации от Иран, включително четиримата служители от патрула, заловил Амини. В решението задържането на Амини за неспазване на правилата за забулване е определено като "произволно".

Шествие за правата на хората в Иран се проведе в София (снимки)

Санкционирани са също ръководители на иранските сили за сигурност по места и служители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, включително ръководителят на корпуса бригаден генерал Киумарс Хейдари, заради ролята им при жестокото потушаване на протестите срещу смъртта на Амини, отбелязва Съветът на ЕС.

Санкционирана е иранската държавна телевизия "Прес ТВ", която е излъчила насилствени самопризнания на задържани протестиращи. В списъка попадат още ръководителят на иранската полиция по киберсигурност заради задържането на граждани, отправили онлайн критика срещу иранските власти. Иранският вътрешен министър Ахмед Вахиди е включен в списъка заради съпричастност към мащабните нарушения на човешките права.

Ирански спортисти “отрязаха” косите си, футболната федерация в страната “ще се погрижи” за тях (видео и снимки)

Санкциите предвиждат забрана за пътуване до ЕС и отнемане на имущество, както и забрана за европейски дружества и граждани да им оказват подкрепа. Правилата предвиждат към Иран да не се изнася оборудване, което би послужило за проследяване в далекосъобщителните мрежи. Досега европейските санкции за неспазване на правата на човека засягат 126 граждани и 11 организации от Иран.

Иран от своя страна въведе санкции срещу Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и високопоставени представители на въоръжените сили на САЩ.

Защо Иран помага на Русия

Списъкът, публикуван от иранското министерство на външните работи, включва 10 физически лица и четири организации. В него фигурира и командващият американските въоръжени сили в Близкия изток генерал Майкъл Курила.

Според Техеран санкционираните американци насърчават насилието, а също така и терористичните прояви. Наказателните мерки са предприети във връзка с антиправителствените протести в Иран в последно време.

Според наблюдатели това по-скоро е символичен ход от страна на иранските власти.

Иран въведе санкции срещу ЦРУ и американски военни

След като силите за сигурност предприеха насилствени действия срещу демонстрантите, САЩ и ЕС въведоха допълнителни санкции срещу Иран. Ислямската република реагира и забрани на някои западни политици да стъпват на нейна територия.

Ролята на повод за начало на демонстрациите изигра смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина в средата на септември, след като бе арестувана за това, че не се е облякла в съответствие с ислямските норми. Неизяснените обстоятелства около смъртта на младата жена от кюрдски произход събудиха подозрения, че тя е станала жертва на полицейско насилие.  

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм