В събота вечерта, в София се проведе мирно шествие в подкрепа на правата на хората в Иран. В знак на протест хората бяха облечени в черни дрехи, музикална група People of Maha изпълняваше ирански песни, имаше и иранци, които разказваха своите истории.

Оказва се, че в България те срещат големи трудности в това да получат статут на бежанци.

Снимка: БГНЕС

"Заставаме категорично срещу всякакво посегателство на човешкото достойнство, свобода и личен избор", заявиха протестиращите. Според тях страната ни трябва да заеме позиция за случащото се в ислямската република.

Осъдиха на смърт бивш нападател на Байерн Мюнхен

Срещу протестиращите в Иран се стреля с бойни патрони и метални сачми, нанасят се тежки побои и се упражнява сексуално насилие срещу жени. Всичко това е прикрито с прекъсвания на интернет и на социалните мрежи. За първи път жените излизат напред и публично заявяват, че искат промяна на режима. Това разказа за Дарик радио Рамтин Шахарзад от Иран, активист в най-голямата правозащитна организация в страната. По думите му най-малко 133  души, включително деца, са били убити по време на демонстарциите. Протестите в Иран са провокирани от смъртта на Махса Амини, която беше арестувана от моралната полиция на ислямската република и почина в ареста.

Снимки: БГНЕС

"Жена, живот, свобода!" Това скандират протестиращите на най-големите демонстрации от години в Иран. Този път обаче, те са по-различни, обясни Рамтин Шахарзад от организацията "United for Iran".

Ирански спортисти “отрязаха” косите си, футболната федерация в страната “ще се погрижи” за тях (видео и снимки)

"Ние можем да кажем, че това е първият път, в който жените са в основата на протестите. В последно време в страната ни почти ежемесечно има демонстрации за защита на човешките права. Но този път е по-различно! Видно е как протестиращите се увеличават с всеки изминал ден в цялата страна. Вече по-голямата част от обществото се изправя и казва, че е време за промяна."

По думите му протестиращите все пак вярват в успеха и са обнадеждени, че жените ще имат правото на живот и избор на религията. Те са готови и за разговори с управляващите, но от тяхна страна получават само репресии.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм