Иранската футболна легенда Али Даи беше осъден на смърт за участие в протест заедно с 15 000 души след убийството на Махса Амини за неправилно носене на хиджаб, пише dsport.bg.

Обществото е шокирано, че знаменитият футболист, отбелязал 109 гола за националния отбор на Иран, получи най-тежкото наказание, но все още има надежда властите да променят решението.

„България е с теб, Иран“: Артисти отрязаха косите си и организират шествие

Паспортът на Даи също беше анулиран миналия месец по същия случай.

Даи призова иранското правителство да реши проблемите на хората, вместо да използва насилие, но явно властите не харесаха това и решиха да го накажат.

Откриха труп в колесника на полет на Lufthansa

Протестите в Иран продължават въпреки репресиите от страна на силите за сигурност, които според правозащитна група са убили най-малко 600 души. Размириците избухнаха в отговор на смъртта по време на арест на Махса Амини, 22-годишна жена, задържана от “моралната полиция”, за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб.

Гневът се разрази на погребението на Махса и се превърна в най-голямата вълна от протести в Иран от почти три години.

Протестите в Иран продължават: Полицията е стреляла по хора, отдаващи почит на Махса Амини

Иранското дружество за защита на правата на децата осъди силите за сигурност за това, че са прибягнали до насилие срещу деца, които са протестирали в училищата и на улицата. Към данни от октовмри тази година, убитите деца са най-малко 30.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм