Преди няколко години един български журналист попада в Иран чрез спонсорирана възможност за обучение. Той се влюбва в държавата, като според него, иранците са много по-близки по култура, нрав и начин на мислене до българите и като цяло европейците, отколкото до Азия. Наскоро Калоян Константинов, главен редактор на "КлинКлин", отново посети държавата, за да проследи протестите, започнали след смъртта на Махса Амини. Той написа поредица от статии, които бяха публикувани в OFFNews.

"Няма разлика между Венецуела, Русия и Иран, независимо че говорим за различни религии", коментира той.

Константинов сподели, че за да отиде един журналист в Иран, той трябва да го направи под прикритие, защото в противен случай няма да получи журналистическа виза. На място, Константинов е получавал информацията си от предишни контакти. Според него, на място човек може много лесно да прецени кой е на негова страна и кой не е. Той се е чувствал задължен да се върне в Иран.

ЕС разширява санкциите срещу Иран

"Нямаше как просто да не отида. Това е моята тема", коментира той.

Той призна, че има опасност да не може да се върне в страната, защото текстовете му са доста кричитни спрямо режима. Друг вариант е да бъде арестуван. Все пак се надява някой ден да може да се завърне спокойно в Иран.

Константинов сподели едно малко по различно мнение за самите протести като, според него, голямата част от иранците не протестират.

"Ако човек не е на самото място, където е протестът, няма да разбере, че има такъв протест в страната", разкрива той.

Шествие за правата на хората в Иран се проведе в София (снимки)

За него е шокиращо убийството на Махса Амини, защото от години близо ¼ от жените в Техеран ходят без хиджаб.

Той сподели още, че само международни медии покриват протестите. В Иран са блокирани Фейсбук, Туитър и всякакви международни сайтове, но сателитната телевизия хваща BBC Persia и Iran International. По тези две телевизии вървят новини за протестите, но според Константинов, инфораматорите не са обективни.

Той добави, че наложените от Запада санкции не дават никакъв резултат, защото от тях е засегнат обикновения гражданин, а не политическата класа. Според него, тези санкции се налагат по две причини - удовлетворяване на населението на страните, налагащи санкциите и намаляване на силата на засегнатата страна.

Осъдиха на смърт бивш нападател на Байерн Мюнхен

В България се наблюдава различно отношение към бежанците от Иран и азиатските страни в сравнение с бежанците от Украйна. Според него хората в България трябва да се запознаят с истинската им култура. Той добави, че на държавно са необходими промени в правилата за миграция, защото в момента те са прекалено тежки.

“Станахме изключително безчувствени и жестоки българите”, завърши Константинов.

Какво сподели Румяна Червенкова в своята рубрика “Из медиите по света”, чуйте в разговора.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм