Украйна продължава да се възстановява, след като руските атаки доведоха до щети в енергийната инфраструктура на страната.

Президентът Володимир Зеленски отправи критики към кметството в Киев, тъй като нещата според него напредват бавно, особено в украинската столица. "Много граждани на Киев останаха без електричество повече от 20 или дори 30 часа. Жителите се нуждаят от повече защита“ „Има много оплаквания, особено в Киев", каза той в петък вечерта.

Президентът заяви, че очаква качествена работа от кметството, като разкритикува кмета на града Виталий Кличко.

Папата до украинския народ: Вашата болка е моя болка

Водоснабдяването, от друга страна, вече е възстановено, се казва в съобщение. Само в последните етажи на високите сгради все още може да има проблеми с ниското налягане на водата. 130 000 души в украинската столица остават без ток.

Очаква се ремонтите да приключат в рамките на 24 часа.

Електрозахранването в Херсон е възстановено.

Оръжейната индустрия процъфтява, докато Източна Европа въоръжава Украйна

Британското разузнаване: Русия стреля по Украйна с ракети с отстранена ядрена бойна глава

Русия вероятно премахва ядрените бойни глави от стари ядрени крилати ракети и стреля с боеприпаси без заряд срещу Украйна, каза днес британското военно разузнаване, цитирано от Ройтерс.

Според министерството на отбраната изображения с отворен код показват останки от изстреляна от въздуха срещу Украйна крилата ракета, която изглежда е разработена през 80-те години като система, способна да носи ядрен заряд. Ведомството предполага, че извадената бойна глава се заменя с баласт.

Такава система все още е способна да нанесе поражения чрез кинетичната енергия на ракетата и неизразходваното гориво. Само че е малко вероятно тя да причини сериозни щети на набелязаните цели, допълва министерството в ежедневната си сводка, публикувана в Туитър.

Около 80 на сто от домакинствата в Киев са без ток и вода

"Каквито и да са намеренията на Русия, тази импровизация подчертава до каква степен са изчерпани запасите на Русия от ракети с голям обсег", подчертава министерството.

Москва обвинява Лондон в кампания за дезинформация

От началото на руската агресивна война срещу Украйна в края на февруари британското министерство на отбраната публикува ежедневно информация за хода на войната, като се позовава на информация от разузнаването. По този начин британското правителство иска едновременно да се противопостави на представянето на Русия и да поддържа съюзниците си в линия. Москва обвинява Лондон в кампания за дезинформация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм