"Днешният издател е хъш. Със сигурност е възрожденец, защото няма книгоиздаване без денонощните неуморни усилия на хора, които много често правят това абсолютно про боно само и само книгите да достигнат до своите читатели. Това е възрожденски труд и заради кауза "грамотност", защото в крайна сметка няма грамотност без книги".

Това заяви в предаването "Посока Култура" с Мирослав Боршош Десислава Алексиева -  председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

Журналист по Дарик: Вапцаров е предал брат си и още 33 негови съратници

Десислава Алексиева и проф. Амелия Личева

"Все още оставаме с възрожденския дух и традиции, когато инвестираме много от личното си време, за да може книгите да достигнат до хората, което е и част от нашата кауза. Всяко едно такова усилие се отплаща многократно, защото когато книгата достигне до хората, това има ефект на мултиплициране, защото нейната стойност е много по-голяма от стойността на коричната цена", добави тя.

Тео Ушев пред Дарик за новия си филм: Всички отговори са във филма. Който има очи - ще види

"Много неща наистина се правят про боно", потвърди проф. Амелия Личева - литературен критик и един от директорите на Софийския литературен фестивал. "Правят се заради това да има книги, да има четене, защото в крайна сметка то е единственото, което може по някакъв начин да ни помогне, включително като общество, защото без една широко информирана, грамотна общност, няма как да вървим напред", продължи тя.

Десислава Алексиева каза, че при нас няма Национална програма за насърчаване на четенето, подкрепа на книгата, развитие на книгата и литературата и представянето на българската книга в чужбина, които, по думите й, са ключови фактори за развитието не само за книгоиздаването, но и за развитието на нацията.

Александър Алексиев пред Дарик: Понесох обиди и псувни заради това, че помагам на украински бежанци

"Законът за книгата трябва да има широк обхват, да обхваща библиотеките, да обхваща политики в областта на книгата, да обхваща това да има структура в Министерството на културата, която да е посветена на книгите, литературата и четенето. Такава за съжаление в момента няма, но ние не можем да се сърдим на Министерството на културата, че нямат административен капацитет", посочи председателят на Асоциация „Българска книга“.

По думите й ако искаме да постигнем кауза "грамотност", ние трябва да имаме такава програма. "Без инвестиции в книги, грамотност и четене, ние рискуваме да вървим назад, вместо напред", добави Алексиева.

15 ноември ще бъде обявен за Ден на българската книга

"Имаше доста спорове около мотото "Четене с разбиране", но то не е просто една директива, която сме взели, която е в европейските директиви. Това трябва да се превърне във философия, защото трябва да се научим да правим разлика между истина и фалшиви новини, между всички подмени, които се случват, включително на ниво литература. Много широк е спектърът, в който ни се иска да сигнализираме, че има проблеми. Затова при четенето с разбиране идеята е да се сформират публики, които имат критично мислене", обясни проф. Лечева.

По думите й тези публики са малки, но трябва да се работи с тях, за да може по някакъв начин да бъде направляван вкусът им.

Иво Димчев пред Дарик: С песните си стигнах до хора, които не ходят всеки ден на театър

Десислава Алексиева цитира данни от скорошно изследване на Асоциация "Българска книга", според които 38% от българите не четат. 

"Миналата седмица излезе друго изследване на ЕС, което показва, че 47% от българските ученици не могат да четат с разбиране, имат проблем с четенето, тоест почти половината от децата. Тук говорим за системен проблем, а когато говорим за системен проблем, трябва да има системни решения", заяви Алексиева.

Според нея тези резултати се дължат на липса на култура на четене и липса на кауза "грамотност".

Кампанията „Не си сама“: Броят на жените, жертви на домашно насилие, се увеличава

"Истината е, че читателите се раждат в скута на родителите си. Ние трябва да направим инвестиции в това родителите да започнат да четат на децата си, защото тази култура се създава от най-ранна възраст. В училище е твърде късно да се възпитава любов към книгите", на мнение е председателят на Асоциация „Българска книга“.

Тя изрази мнение, че начинът книгите да бъдат достъпни е като поне се запази тази 9% ставка, която е гласувана до 31 декември. "В момента се борим да има промени в Закона за ДДС и това да се превърне в постоянна мярка. Надяваме се това да се случи. Докато не видим нещо на лице, не можем да обявим победа", каза Алексиева.

Комиксите „Дъга” се завръщат през декември

"Тази година имаше и европейска директива, която предвижда нулева ставка на ДДС върху книгите. Защо? Защото ДДС върху книгите представлява данък върху грамотността и четенето", посочи Десислава Алексиева.

Проф. Амелия Личева от своя страна изрази притеснението си от структурата на училищните програми. "Учителите казват "нашата система е такава, че децата до 8 клас само трябва да четат текстовете и да преразказват". Това не ги стимулира към мислене, те просто зазубрят едни текстове, които трябва да разкажат", посочи тя.

Пол Теру пред Дарик: Писателската професия не може да се сравни с нищо

Според проф. Личева "Под игото" трябва да се преподава в горен курс. "През ранните години трябва да опитваме с по-съвременни неща, защото ги губим не просто като читатели, а като хора, които имат какъвто и да е интерес към хуманитаристиката", на мнение е тя.

49-ото издание на Панаира на книгата ще се проведе от 6 до 11 декември в НДК, всеки ден от 10 до 20 ч.

Ренато Д'Агостин, фотограф: „Това, което ми дава спокойствие е тишината в една творба“

Десислава Алексиева сподели, че няма нито едно свободно място на нито един от четирите етажа на НДК. На Панаира очакваме около 160 издателства с най-новите им книги.

Тази година издателите са надскочили себе си, заяви Алесиева. Ще има много събития, обясни тя, като стартът традиционно е с една инициатива за насърчаване на четенето - Похода на книгите.

Проф. Амелия Личева от своя страна обясни, че по време на Софийския международен литературен фестивал читателите ще могат да се срещнат с много важни автори на живо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм