„Когато прочитаме новините за домашно насилие, в коментарите отдолу твърде често се появяват мнения, като тя си го заслужава, със сигурност го е предизвикала. Монетата има две страни и човек се пита, коя е тази монета, в която от едната страна е издевателството, насилието, побоищата, убиването на жени в резултат на домашно насилие, смятам, че няма друга страна, но това, което забелязвам е, че има безразличие.“ С тези думи започна водещият Мирослав Боршош първия разговор от новото предаване по Дарик радио „Посока култура“.

За една истинска кампания на хора, които са отдадени на каузата, говориха актрисата Йоана Буковска и художника и гримьор Антония Дончева - Доня.

Всяка трета жена е жертва на домашно насилие, едва 5% търсят помощ

„Идеята за кампанията „Не си сама“ беше породена преди повече от 2 години поради това, че в България наистина проблемът е страшен, дълбок, многопластов, няма решение. Екипът се събра спонтанно, нас ни свързва това, че нямаме абсолютно никаква търпимост към насилието, под никаква форма. Нито към жени, нито към деца, нито към възрастни хора, нито към животни. Проблемът с домашното насилие над жени е огромен. Всяка трета жена в България под някаква форма страда от този проблем. Дали ще бъде бита, обиждана, заключвана в тъмното някъде, или дискриминирана, това се случва. Тези жени срещат една тотална липса на апатия от обществото“ това заяви Антония Дончева.

По нейни думи огромна част от жените си мислят, че са сами и никой няма да им подаде ръка, защото в годините на това, което преживяват, им е насаден страх, срам и невероятна вина. „Те се страхуват от насилника, обикновено той заплашва техните деца, родителите, приятелите. До такава степен насилниците отнемат идентичността на жертвите си, че успяват да им вменят, че те са нищожества, те са малоценни, не правят нищо като хората. Жертвите се стараят да бъдат по-добри, по-перфектни, само че насилникът никога не е удовлетворен. Проблемът на това задоволяване на насилника никога не идва.“

Домашните насилници ставали все по-жестоки

Само за първите 5 месеца от тази година статистика показва, че броят на жертвите се е увеличил 4 пъти повече спрямо миналата година.

Едно от лицата на известни жени, което участва в кампанията „Не си сама“, е на актрисата Йоана Буковска.

Тя сподели, че се включила в кампанията, защото познава хора от първо лице, които са станали жертви на насилие. „Тези кампании се правят и артистите винаги са проводници на наболели проблеми, аз поне така тълкувам моята професия. Включвам се в тази кампания, защото имам лични мотиви и познати, познавам проблема от първо лице. Да, това е грим, но проблемът е, че съм виждала такива лица на мои приятелки. Знам, че единствената им вина е, че те обичат този човек. Проблемът е, че всички ние сме възпитани с това, че ти си го избрала. Това насажда усещането, че си сама, това е твоят избор и ти трябва да си понесеш последствията“, каза Буковска.

Тежък случай на домашно насилие разследват в Силистра

„Обикновено насилниците в живота са били свидетели на насилие като деца или са били жертви на домашно насилие. Много хора казват - какво се занимаваш с това? По статистика 3800 жертви са подали жалба, 27 жени сме загубили живота си миналата година. Ако всяка трета жена е жертва на домашно насилие, това са над 1 250 000 българки. Те не са единствените жертви, имаме и косвени жертви - децата. Това е нашето бъдеще, тези деца имат един модел на поведение, за тях е нормално това бащата да бие майката“, обясни Антония Дончева.

На въпрос колко е трудно да каже една жена „Не“, станала жертва на насилие, Дончева отговори, че това е ужасно трудно.

„Първо, защото жената има огромни чувства към човека, който проявява насилие към нея, има страх, има срам да не разочарова близките си. Това да признаеш, че си се провалил, е много страшно. Хората нямат представа как да откриват признаци за насилие“, категорично заяви тя.

37-годишен мъж от Бобов дол е задържан заради упражнено домашно насилие

Дончева обясни, че първото най-важно нещо, което жертвите на насилие трябва да направят, е да се обадят на 112. „Когато жената събере смелостта да се обади, идва помощ, но тя не е достатъчна, защото тя не знае и никой не ѝ казва, че трябва да подаде жалба в районното.“

Изложбата в подкрепа на жените, жертви на насилие, може да бъде видяна в градинката на „Кристал“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм