Всяка трета жена е жертва на домашно насилие, съобщават организаторите на фотоизложбата "Не си сама". Статистиката показва, че едва 5% от жертвите търсят помощ. Само за първите пет месеца на тази година пострадалите от домашно насилие у нас са 4 пъти повече, спрямо целия период на изминала година.

Ужасяващата истина е, че домашното насилие над жените се задълбочава като проблем както у нас, така и по света.

Домашните насилници ставали все по-жестоки

Жертвите на домашно насилие имат различни профили. Водещото, което обединява всички е, че обичат и вярват, затова дават по много шансове на половинките си, обясни психологът Радка Николова.

Според Николова във всички сфери от нашия живот има агресия и трябва да се говори повече за нея.

Много е трудно да се пресъздаде в изложба това, което жертвите изпитват вътрешно, каза Антония Дончева, един от организаторите на проекта.

Тежък случай на домашно насилие разследват в Силистра

Организаторите на изложбата настояват за промени в закона за домашното насилие. По техни данни част от подадените жалби завършват с убийство на жертвата само защото насилникът не е бил идентифициран навреме.

Тормозът в домашни условия става все по-интензивен, все по-жесток и все по-високорисков за жертвите, показва работата на варненската фондация „SOS - семейства в риск“. Изолацията, свързана с пандемията, както и икономическата криза, водят до увеличаване на случаите на домашно насилие. 

Основно жертви на домашно насилие са жени и деца, които са по-уязвими. Има обаче и случаи на засегнати от домашно насилие мъже, основно възрастни хора, спрямо които има посегателства от децата им. Един от митовете за домашното насилие е, че се среща само в социално слаби семейства, отбеляза управителят на фондацията Анна Николова.

Джоли твърди, че Брад Пит я блъскал в стена, заливал с алкохол нея и децата им

Често насилниците се смятат за ненаказуеми и нямат респект към институциите и заповедите за защита. На такива случаи трябва да има един координиран и устойчив отговор. В противен случаи влизат в лошата статистика и черната хроника. Нужни са по-строги наказания и по-добра наказателно-правна защита на жертвите, е мнението на специалиста.

Има жени, които търсят помощ от специалисти след като са търпели години тормоз, защото са смятали, че въпросът ще се реши от само себе си, посочи Николова. Нейният съвет е се потърси помощ преди да се стигне до физическо насилие. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм