В ефира на Дарик радио и в предаването “Посока Култура” с Мирослав Боршош, водещият и гостът му - Иван Шишиев, фотограф от Етюд-и-те на София, се обединиха около инициативата 15 ноември да бъде обявен за Ден на българската книга

Фотографът от Етюд-и-те на София: Снимам я, защото е красива

Датата не е случайно избрана. Това е денят, в който през 1877 година петима книжари от София са убити, след като турците намират няколко книги, които крият и разпространяват. 

Историята всъщност е свързана с Лъвов мост и с четирите лъва, които са пет, уточни Шишиев. Това са: Никола Вардев, Георги Абаджията, хаджи Стоян Табаков, Никола Крушкин-Чолака и Георги Кафеджи. “Те са имали 4-5 книжки, наредени и ксрити Например, Кеджи е имал дюкян за кафе и е криел няколко книжки отзад”. 

Кампанията „Не си сама“: Броят на жените, жертви на домашно насилие, се увеличава

Всички те са убити, защото са пазили и разпространявали българската книга.

С идеята да се запази паметта на тези герои, 15 ноември ще стане Ден на българската книга. Водещият Мирослав Боршош предложи в този ден Лъвов мост да бъде затворен за движение, да има чествания. “Представи си всеки, ако сложи на този ден българска книга на прозореца си… какво преклонение пред паметта и подвига на тези хора ще бъде”, каза водещият на своя гост.

Иво Димчев пред Дарик: С песните си стигнах до хора, които не ходят всеки ден на театър

Иван Шишиев работи и в “Читалнята”, която сам нарича “сърцето на София”. За него “Читалнята” олицетворява будителите в днешно време.

Иво Димчев поема към “Посока Култура” по Дарик с водещ Мирослав Боршош

Можете да я посетите всеки ден без прекъсване, с изключение на Коледа, Нова година и Великден между 10 и 20 часа и да си харесата книга, която да вземете за няколко дни. 

Целия разговор с Шишиев можете да гледате ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм