Да заредите колата си догоре в Република Северна Македония ще ви излезе с над 30 лева по-евтино отколкото у нас. Според експерти един резервоар поема средно 60 литра и ако го напълните догоре с бензин при съседите, ще платите 166 лева, а у нас - 195 лева. Причината е, че в РСМ литър дизел струва средно 2,80 лева, а най-масовият бензин А95 – 2,77 лева. За сравнение средната цена на литър А95 у нас е 3,25 лева, а на дизела - 3,38 лева. Дори да сложите отстъпката от 25 стотинки на литър, която получават родните шофьори, пак ще платите по-малко, ако заредите гориво при съседите.

Годишната инфлацията за юли скочи над 17%

Не само в Република Северна Македония цените на горивата са по-ниски от нашите, показват данните на fuelo.net. В Турция, например, масовият бензин струва средно по 2,30 лева за литър, а дизелът – 2,55 лева за литър.

Цените на бензина и дизела бележат лек спад

В Малта цените са съответно 2,61 лв. за А95 и 2,36 лева за нафтата. Полша също ни бие по-ниски цени на горивата. Там по бензиностанциите средната цена на дизела е 3 лева, а на бензина – 2,83 лева. По-евтино излиза зареждането на автомобила и в Сърбия, Румъния и Черна гора.

В Люксембург, където минималната заплата е 2257 евро, плащат горе-долу колкото нас за горива. Там литър бензин А95 струва средно 3,24 лева, а дизелът – 3,40 лева. В няколко европейски държави цените на бензина са почти еднакви – около 3,55 за литър – това са Австрия, Франция, Испания и Германия. Около 3,66 пък струва там дизелът.

Очаквано, най-евтино може да заредите колата си в Русия, където А95 се продава по 1,55 лева за литър, а дизелът върви по 1,61 лева за литър.

Българи закриват влоговете си в банките

Най-скъпо да караш автомобила си излиза в Ирландия, където литър дизел се продава по 4,44 лева, а бензинът – по 4,48 лева и в Норвегия, където шофьорите плащат съответно по 4,36 лева и 4,39 лева. В Швеция и Швейцария цените на дизела също са доста над 4 лева, съответно по 4,41 и 4,51 лева, като в Швейцария цената му продължава да расте, показват данните на сайта.

Британците също са притеснени от растящите цени на горивата. На острова най-масовият бензин струва 4 лева за литър, а дизелът – 4,26 лева.

Над 4 лева за бензин плащат още в Дания, Финландия и Нидерландия.

Високи цени държат горивата в друга наша съседка – Гърция. Българите, които пътуват там за почивка, трябва да зареждат по средно 4,08 лева за литър бензин и по 3,62 лева за дизел. На фона на цените в Гърция доста по-прилични са тези в Унгария, където с лев по-евтин е бензинът, а с 40 стотинки дизелът.

За последната седмица цените на горивата у нас тръгнаха надолу, като намалението при бензина е с 5 стотинки за литър, а при дизела – с 6 ст.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

За година обаче цената на бензин А95 се е вдигнала по родните бензиностанции с повече от 43 на сто, като в средата на август 2021 г. е струвал 2,27 лева. Още по-голямо е повишението при дизела – с близо 50 на сто за година, като по това време през 2021 г. е струвал 2,26 лева за литър.

Банки вдигат таксите в разгара на лятото

Изключение от намалението на цените има при метана, чиято цена се е вдигнала за седмица с 26 стотинки за килограм. Поскъпването започва от 31 юли, когато килограм метан се е продавал по 3,71 лева, докато в средата на август цената му вече е 5,36 лева за килограм. Или за две седмици увеличението е с 1,65 лева за килограм. За година цената му е скочила повече от три пъти, като в средата на август миналата година той се е продавал по 1,70 лева за килограм.

Решение ли е таван на цените?

Няколко държави наложиха таван на цените на горивата. Унгария наложи още миналия ноември таван на цената от 480 форинта (1,25 долара) на литър гориво, а през март разшири тавана и върху някои основни храни. Наскоро правителството дори удължи наложения таван до 1 октомври.

Сръбското правителство прие Указ за ограничаване на цените на горивата. Определени бяха максималните цени на дребно на петролните продукти евро дизел и евро премиум BMB 95.

Испания откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Те са съответно по 179 (2,98 лв.) и 171 динара (2,89 лв.) за литър.

От началото на август Хърватия също сложи таван на цените на горивата - 12 куни (3,13 лв.) на литър за бензина, 12,80 куни (3,33 лв.) за дизела.

У нас предишното правителство няколко пъти повдига темата за таван на цените, но бившият финансов министър Асен Василев не подкрепяше подобна мярка. Сега служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви, че от бизнес гледна точка не подкрепя таван на цени на каквото и да е. „Предпочитам пазарът да регулира нещата", каза Стоянов по въпроса дали трябва да има таван на цените на горивата.

920 фирми ще получат над 93 млн. лева за енергийна ефективност

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев таван на цените на горивата е абсолютно безсмислен. По думите му такъв таван на горивата, ще ни върне в комитет по цените отпреди години.

Терзиев обясни, че цените на горивата са функция на международните пазари, но те спрели да се покачват в края на юни и началото на юли.

Снимка: Getty Images

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм