Средната цена на жилищата в София вече е около 1600 евро на квадратен метър. Предлагането на апартаменти за продажба в центъра на столицата и старите квартали става все по-дефицитно въпреки новото строителство. Това ще доведе до запазване на високите цени на тези имоти в средносрочен и дългосрочен план, показва анализ на "Имотека". За разлика от старите апартаменти, незавършените сгради е възможно цените да бъдат под натиск към края на годината, прогнозират от компанията. Към момента обаче сме свидетели на продължаващ ръст на цените и в 4-те големи града в страната, отчитат брокерите.

До 300 000 евро стига цената на тристаен апартамент в София

Според тях това кара и купувачите бързо да преминават към сделка и правят все по-малко огледи преди да се решат на покупка на жилище. Ако към края на юни 2021 г. 33% от хората са реализирали покупката след едно-едиствено посещение на имота, то в средата на настоящата година този дял нараства до 42%.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

„Въпреки явните признаци на охлаждане и по-малък брой на запитванията, хората, планирали сделка днес, я сключват, при това изключително бързо”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенцията. „От 1 до 3 огледа са нужни на 21% от нашите клиенти, докато през второто тримесечие на 2021 г. техният дял беше 10%. Бързите решения говорят, че от пазара вероятно ще се оттеглят инвестиционно настроените клиенти, както и тези, които нямаха реална нужда от имот, а се възползваха от изгодните условия. Купувачите с реална нужда от жилище обаче ще останат на пазара”, допълва Атанасова.

Банки вдигат таксите в разгара на лятото

По думите ѝ преобладава и групата на клиентите, които реализират покупката си в рамките на 1 месец – 64% от всички на фона на 40% година по-рано. Общо 16% пък се сдобиват с имот за период от 1 до 3 месеца. На практика 80% от клиентите стигат до сделка в рамките на 3 месеца. Ведно с тази тенденция растат и покупките със спестени средства, посочва още Атанасова.

Половината българи - без увеличение на заплатата

„Хората с повече спестени средства и възможност за голямо самоучастие бързат да се възползват от все още рекордно ниските лихви. Растящата инфлация и негативните прогнози за зимата ги кара да открият сигурна възможност за вложение в кратък срок. Техният дял леко нараства, докато броят на потребителите, които финансират над 50% от стойността на сделката си с ипотека, плавно намалява към средата на годината”, допълва тя.

Икономическата несигурност започва да влияе върху инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа

Според експертите отстъпките тепърва ще играят по-съществена роля на пазара на покупко-продажби. Макар делът на сделките без коментар в цената да продължава да расте в рамките на тримесечието, последните седмици са на път да обърнат тенденцията.

„Все по-чести са случаите, в които офертната цена претърпява коментар с 5-10%, дори 15%. Това е валидно особено при онези собственици, които не искат да чакат, а и се опасяват от предстоящ спад. Към момента обаче продължават да преобладават продавачите, които не са готови да преговарят, особено ако офертните им цени са разумни и отговарят на пазарната реалност”, посочва Атанасова.

Гърция е застрашена от стагфлация

Снимка: БГНЕС

Тристайните жилища леко отстъпват на двустайните през първото полугодие на 2022 година. Те формират 31% от всички сделки, докато покупките на двустайни жилища достигат 40%. Следващият най-популярен имот за периода се оказва гаражът – тези сделки представляват 8% от всички.

„Превесът на двустайните апартаменти има своето логично обяснение. Те традиционно, освен с цел за отдаване под наем, се търсят и за вложение на спестяванията. Сигурното съхранение на парите се превърна в ключов приоритет за повечето хора в условия на нестабилна политическа и икономическа ситуация, заедно с тревожните прогнози за предстоящата зима. Затова и не са малко купувачите, които се стремят да вложат парите си в имот, независимо дали той им е необходим в момента, или не. Така клиентите с по-малки бюджети станаха предпоставка за ръст в дела на сделките с двустайни апартаменти”, обяснява Люба Атанасова.

Инфлацията в Турция се стабилизира на нива под 80%

Във Варна тристайните жилища продължават да са по-популярни от двустайните, сделките отново масово се сключват само след един оглед и в рамките на месец, а инвестиционно настроените купувачи представляват 22% от всички. Над 50% от покупките в морската столица се правят без коментар в цената, а 63% от сделките са реализирани без външно финансиране. Средната цена на квадратен метър в града през първото полугодие на 2022 г. е малко над 1100 евро.

В Пловдив повече от половината покупки се реализират със собствени средства. Масово сделките вече са за имоти над 100 000 евро – 40% от всички. Без коментар в цената обаче се купуват 44% от имотите, докато през 2021 г. делът им е бил 64%. Градът на тепетата отбелязва и рекордно бързи сделки – над 90% се реализират в рамките на месец. Двустайните апартаменти, подобно на София, набират по-голяма популярност спрямо тристайните от началото на 2022 г.

Видео: Ралица Георгиева

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм