Според рейтинговата агенция Moody's Гърция не е застрашена от постоянна инфлация, поне не в такава степен, в каквато са застрашени други държави от ЕС, но е по-уязвима от риска от стагфлация - инфлация, съчетана с нисък растеж - и това може да се отрази на нейния кредит.

Бербок: Никой не може да оспори факта, че островите в Егейско море са гръцки

Moody's смята, че стагфлацията - явление, широко разпространено през 70-те и началото на 80-те години на миналия век - е най-вероятният сценарий за страните от ЕС, като Гърция и Румъния имат най-малка гъвкавост да се справят с подобна възможност, съобщи Катимерини.

Петков: Газът поевтинява, когато интерконекторът България – Гърция има акт 16

Moody's отбелязва, че руската инвазия в Украйна е подкопала както търсенето, така и предлагането, и е повишила инфлацията до нива, невиждани в повечето европейски държави от средата на 80-те години на миналия век, въпреки че Гърция е страдала от двуцифрена инфлация до 1995 г.

По-висок от прогнозирания икономически растеж на Гърция очаква централната банка на страната

През юни 2022 г. годишната инфлация в ЕС е била 9,6 % - най-високото равнище от 1983 г. насам; повече от половината от 27-те членки, сред които и Гърция, имат двуцифрена инфлация.

Проблемите с доставките в световен мащаб леко отстъпиха, но предприятията продължават да отчитат голям недостиг на оборудване и суровини. Въпреки че не е основен сценарий на Moody's, спирането на доставките на руски газ вероятно ще засили този натиск, ще отслаби икономическата активност и ще увеличи риска от стагфлация.

Издирват Ружа Игнатова в Гърция, но няма и следа от нея

Южните държави от ЕС изглеждат по-уязвими от постоянна инфлация. Както отбелязва Moody's, "държавите, които съчетават най-голяма вероятност преходното увеличение на цените да се превърне в постоянно и най-ниски възможности за провеждане на политика, са Малта, Кипър, Португалия, Словения и Хърватия". Но тя добавя, че "макар Гърция и Румъния да изглеждат най-малко изложени на сценарий на трайна инфлация, техните политически възможности за борба със стагфлационния цикъл са сред най-слабите в ЕС".

Според Moody's нещата не са розови и за по-големите държави: "Въпреки че Италия, Франция и Испания са по-малко уязвими от настъпването на инфлация, вече високите нива на дълга, повишената експозиция на плаващи лихви и значителните плащания по главници и лихви през следващите 12 месеца увеличават рисковете."

Гърция: С България подписахме протокол за данъчните приходи

Moody's оценява способността на различните държави да се борят с трайната стагфлация въз основа на редица фактори, включително разходите за обслужване на дълга, които са сред най-слабите страни на Гърция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм