Какво да направим със спестяванията си, за да запазим покупателната им способност в години на криза и растяща инфлация? Добре ли е да инвестираме парите си в имот или друг актив, или да ги държим на депозит? В последния месец вече няколко банки започнаха да повишават лихвите по депозитите.

Бедните българи плащат по-високи данъци от бедните германци

Преди година повечето финансови институции спряха изобщо да предлагат депозити, а парите на клиентите бяха преместени в разплащателни или други банкови сметки и върху тях не само, че не се начисляваха лихви, но дори се събират такси за обслужването им, за теглене и дори внасяне на суми.

Според експерти обаче тенденцията се променя.

Банки вдигат таксите в разгара на лятото

„Лихвите по депозитите ще продължат да се покачват. Сега предимно по-малки банки, които имат нужда да наберат средства, вдигнаха лихвите по депозити до 0,5 – 1,5 процента. Това предстои да направят и по-големите банки. Очаквам някои от тях да сторят това още през следващите месеци, а други в началото на следващата година”, коментира за darik.bg кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му и големите банки няма да предложат много високи лихви.

„Очаквам да са в същия диапазон 0,5 – 1,5 процента. Това, разбира се, ще важи за новоткрити депозити. Ръстът на лихвите няма да бъде голям, защото все пак банките у нас имат много привлечени средства”, обяснява експертът.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

Данните на БНБ сочат, че на депозит в банките има над 105 млрд. лева, докато раздадените кредити са за около 75 млрд. лева, което показва, че в момента на банките не им трябват пари.

Според Тошев ръст на инфлацията, наближаващ 20%, не прави особено изгодно да си държи човек парите в банката на нулеви лихви.

Половината българи - без увеличение на заплатата

Последните данни на БНБ показаха още, че малките влогове в банките между 1000 и 5000 лева намаляват за пореден месец.

„Заради поскъпването на горивата, храните и енергията, хората с ниски доходи посягат към спестяванията си, за да посрещат нуждите си, затова и малките депозити намаляват рязко”, коментира експертът. В същото време хората с по-високи доходи и повече средства искат да спасят покупателната им способност от инфлацията, затова търсят начин да ги инвестират в нещо, което носи по-голяма доходност от влог в банката.

Блокчейн и мястото му в новата дигитална ера

„Българинът основно инвестира в имоти, това показва и бумът на пазара на имоти в последните години. Други хора купуват злато, тъй като то се приема за една от сигурните инвестиции в периоди на криза. Трети пък заради поскъпването на долара купиха долари. Но за българите основната инвестиция е покупката на имот”, посочи Тихомир Тошев.

Криза за жилища, средната цена в София стига 1600 евро на квадрат

Кредитите

Освен покачване на лихвите по депозити, банките започнаха да повишават и тези по кредитите. Остават ли евтините заеми в миналото? „Някои банки ще повишат лихвите по заемите още от есента, а други от началото на следващата година. Очаквам ръстът на лихвите по кредитите да не надхвърли 0,2-0,5 процентни пункта. Въпреки че повишението не е голямо, ще бъде важно след това поскъпване на кредитите, колко още увеличения ще има. Това ще зависи от много фактори като политиката на Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ. Според мен следващата година може да има още 1-2 стъпки към повишаване на лихвите по кредитите”, прогнозира кредитният консултант.

Българи закриват влоговете си в банките

Пазарът на имоти

Според експертите бумът на пазара на имоти няма да продължи още дълго. На това мнение е Тошев. „В последните 2 месеца има забавяне на ръста на цените на имотите у нас. Затова трябва да се внимава, когато се купува имот с цел инвестиция. От една страна, който реши да купи имот сега, трябва да има предвид, че купува при най-високите ценови нива и при поскъпването да спре, което означава, че трудно ще спечели от цената”, предупреждава кредитният консултант. Затова той очаква да има по-слабо търсене на имоти с цел инвестиция. На имотния пазар активни ще останат хората, които търсят жилище, за да живеят в него.

Хората търсят предимно готови апартаменти. Причината е повишението на цените на имотите „на зелено”. „Защо купувачът да взима нещо, което тепърва ще се строи и не се знае кога ще стане, на същата цена като готовия имот. Освен това част от строителните предприемачи сложиха клауза в договорите за покупка „на зелено”, която предвижда, че при поскъпване на строителните материали, ще има актуализация и на продажната цена на имота”, обясни Тихомир Тошев.

Бедните българи плащат по-високи данъци от бедните германци

Ще паднат ли цените на имотите

„Не очаквам цените на готовите апартаменти да паднат. Ще има корекция на надценени имоти, защото някои собственици, превъзбудени от бума, искат цени, каквито никой няма да им даде. Те сега ще коригират тези стойности. Отстъпки в цената ще има и в имотите „на зелено”, прогнозира експертът.

Наемите

Хората, които преценяват, че няма да издържат тази зима на растящите цени, дори да имат нужда от жилище, не смеят да изтеглят кредит и предпочитат да живеят под наем. Това води и до ръст на наемите и прави пазара активен.

„Ако решите да купите жилище, за да го отдавате под наем, трябва да имате предвид, че ако сравним кварталите на София, в половината от тях този апартамент не би се отдал на цена, на която да си заслужава покупката сега на имот. Затова е нужно много внимателно да се направи проучване - кой е кварталът, търсят ли се там жилища под наем там и т. н.”, съветва Тошев.

Сагата Terra: Как сривът на една екосистема разтресе крипто пазарите

Затова той не съветва в момента да се инвестира в имот, освен ако на човек не му изпадне изгодно жилище с много добра локация. „Има много фактори, които ще влияят на пазара у нас – войната в Украйна, галопиращата инфлация, политическата нестабилност. Затова, ако решите да задлъжнявате, първо изчислете какъв кредит можете да си позволите. Не забравяйте, че ни чака трудна зима с високи сметки и цени в магазина. Винаги е добре да държите заделена сума пари настрана, с която да можете да покриете непредвидени разходи, ако изскочат. Добре е тези пари да са в банка, а не под дюшека” категоричен е експертът.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм