Zаплатите в България през тази година са по-високи средно със 7%, в сравнение с 2021 г., сочи проучване на Mercer за възнагражденията и придобивките, направено сред 461 компании, цитирано от Darik Business Review.

Темпът на увеличение на заплащането се ускорява, в сравнение с отчетените 4% ръст за предходната година, а прогнозите за 2023 г. са ръстът на възнагражденията да достигне средно 8%.

Храните в България поскъпват с едни от най-високите темпове в света

В сектора на високите технологии средното увеличение е най-високо в размер на 8% по данни към май 2022 г., като очакванията за следващата година са да достигне 10%. 

След това се нарежда производственият сектор с увеличение от 7% за 2022 г., което се очаква да остане без промяна през 2023 г.

Третата позиция по ръст на средното възнаграждение се поделя от финансовите и изнесените услуги с по 6%. Прогнозите и за двата сектора през следващата година са ръстът леко да се забави до 5%. 

Колко милиарда са парите в обращение у нас?

Броят на компаниите, участвали в тазгодишното проучване, нараства с 9%, в сравнение с предходната година, като за целите на проучването от тях са събрани близо 126 000 пакета индивидуални възнаграждения.

В последните пет години пък броят на компаниите в проучването се е увеличил с над 50%. Средният приход на участниците е 144 млн. лв., а средният брой персонал е 384. Най-много са представени компаниите от сектора на производството (123).

Високотехнологичните компании тази година имат 109 представители в проучването, като след тях се нареждат секторът на бързо-оборотните стоки (51), изнесените услуги (40), фармацията (33) и финансовите услуги (39). 

И в САЩ, и в Европа инфлацията е проблем. Но причините са различни

В тазгодишното проучване е използвана фиксираната брутна заплата с включен клас прослужено време към 1 май 2022 г. Към нея се добавят гарантираните плащания (транспорт, храна, Коледа, Великден, спорт), променливите плащания (бонуси, премии, комисиони, заработки), дългосрочни стимули (опции, акции) и допълнителни непарични придобивки (служебен автомобил, пенсионно осигуряване, здравна застраховка, живото застраховка). 

Отделно кратко проучване сред 306 компании към септември 2022 г. показва, че увеличенията на възнагражденията са средно с 9% за тази година, като прогнозите за 2023 г. са за ръст от 10%.

Губим неползван отпуск от следващата година

Данните от общото изследване сред 461 компании показват още, че 54% от компаниите увеличават своя персонал през годината, докато едва 5% са тези, които намаляват персонала. 

Така наречените горещи позиции - както за бизнес нуждите на компаниите, така и с най-голяма трудност за наемане и задържане на служителите, са в сферата на информационните технологии. 

Българите вярват на парите в брой

По отношение на доброволното текучество, данни за което се събират за цялата календарна година, през пандемичната 2021 г. то е било много по-ниско (8%), в сравнение с преди това, но в момента започва да се връща към старите си стойности и през 2022 г. достига 10%.

В търговията на дребно традиционно се наблюдават най-високите нива на текучество, като през 2022 г. то е 21%, оставайки на същото ниво, в сравнение с 2021 г. С високо текучество е и секторът на изнесените услуги (16%), следван от банки и застраховане (14%). 

Повишават ли се реално заплатите у нас

За да отчетат тенденциите в увеличението на възнагражденията, от Mercer проследяват и заплащането на едни и същи служители в две поредни години, като ръстът възлиза средно на 7.5% за 2022 г. спрямо 2021 г. В тази статистика не се включват служителите, които са повишени и вече не са на същата позиция, както и новопостъпилите служители, и новоучастващите компании. 

По този индикатор служителите в сектора на търговията са с най-високо увеличение на възнаграждението – 13.5%. След това се нареждат логистиката (8.6%), високите технологии (7.8%), бързо-оборотните стоки (7.6%) и производството (6.6%). 

Вдигат таксите за теглене на пари

Трите основни фактора, които определят увеличенията на възнагражденията през 2022 г., са личното представяне, мястото на позицията в структурата на компанията и представянето на самата компания като цяло, според участниците на проучването.  

Друга тенденция, очертана в проучването, е увеличението на заплащането през 2022 г., в сравнение с 2021 г., по шест конкретни позиции. Това са административен секретар (6%), програмист (14%), счетоводител (7%), специалист човешки ресурси (7%), производствен мениджър (5%) и изпълнителен директор (4%). Авторите на проучването отбелязват, че за програмист е взето средното ниво за тази позиция. 

Променливо възнаграждение

Данните от изследването показват още, че 87.3% от компаниите имат схема за променливо възнаграждение, което включва бонуси/премии. При тях общо 50% е тежестта на представянето на компанията/отдела при изпълнение на целите, докато тежестта на личното представяне е 60%. 

Как да се пенсионираме

Данните сочат, че колкото по-висока е дадена позиция, толкова по-висок е процентът на бонуса спрямо заплатата. При оперативните нива бонусите варират между 10 и 12%, докато при висшия мениджмънт и управителите те достигат 23 -25% от брутната заплата през 2022 г.

Социални плащания и придобивки

Общо 83% от участвалите в проучването компании предлагат здравна застраховка на служителите, докато 73% осигуряват безплатен паркинг за определени служители, 67% предоставят служебен автомобил, а 66% осигуряват ваучери за храна.

До 15 лева увеличение най-често взимат работещите пенсионери

Средната стойност на ваучерите за храна възлиза на 960 лв. годишно, или 80 лв. на месец, докато средното плащане за транспорт е 600 лв. на година, а медицинската застраховка – 408 лв. (34 лв. на месец като премия). Плащанията за Коледа са в размер средно на 200 лв., а за Великден – 120 лв. 

Мерки на компаниите в България за справяне с инфлацията

Проведеното през септември кратко проучване показва, че 40% от компаниите се увеличи бюджета за заплащане за 2022 г. спрямо планирания през 2021 г. Общо 31% от компании са увеличили ваучерите си за храна заради увеличаване на данъчното облекчение до 200 лв.

21% от компании за разшили пакета си за придобивки, 19% са предложили фокусирано инфлационно увеличение на заплатите, 19% са приложили допълнително извънредно увеличение. Други 10% са предложили еднократно плащане. 

Как хакери източват сметките ни и можем ли да се предпазим

В това проучване средната стойност на ваучерите за храна вече достига 100 лв. на месец, в сравнение с предишното от май. Общо 10% от компаниите пък планират да приложат увеличения на заплатите през 2023 г. по-рано от обикновено, а 58% от компаниите са приложили през 2022 г. еднократно инфлационно увеличение, което е покрило част от инфлацията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм