55% от българите получават целия си месечен доход дигитално, 27% взимат част от заплатата си в брой, а 8 на сто получават цялата сума кеш. Това показва докладът The Digital Payment Index, който представи Силвия Хаджиянева, директор Публични политики Европа, Mastercard, по време на конференцията "DigiРay", която се провежда днес в София. Това предполага, че потребителите все още разчитат силно на пари в брой.

Как хакери източват сметките ни и можем ли да се предпазим

В същото време 41% от българите признават, че теглят половината от парите си в брой. Причините за тези данни са няколко – първо - инфраструктурата, а второ – сивата икономика, коментира Хаджиянева. Освен това доставчиците искат плащания в брой, което принуждава търговците да имат ликвидност, допълни тя.

Какво търсят потребителите

Като цяло, парите в брой все още се считат от потребителите за най-сигурния метод на плащане и се класират на второ място след безконтактното плащане на ПОС терминали по удобство. Безконтактните плащания на ПОС са сред най-популярните методи на плащане, използвани от 84% на българите.

Безконтактните плащания се считат от българите за най-удобни и са на второ място по сигурност след парите в брой, отчете Хаджиянева. Изводите от доклада са, че за българските потребители водещо е удобството, а не сигурността, която минава на второ място, допълни тя.

Как да се плаща удобно и сигурно?

В сигурността и удобството парите в брой са последвани от по-традиционните алтернативи за електронно плащане (напр., прехвърляне от сметка към сметка, онлайн плащане чрез предоставяне на данни за карта), докато по-иновативни решения, като плащане с устройства, се класират по-ниско. При измерване на отвореността към нови решения, България отбеляза над средния резултат в сравнение с други страни. Като цяло българите са отворени да се запознаят с нови методи на плащане:

  • 42% от потребителите твърдят, че се интересуват от намирането на нова информация относно решенията за плащане.

Има обаче работа, която трябва да се свърши по отношение на повишаване на информираността на потребителите относно наличните опции и удобството и сигурността, които те предлагат, показва проучването.

Вдигат таксите за теглене на пари

През 2021 г. българските потребители са държали над 7,2 милиона разплащателни карти – средно по 1,5 карти на възрастен. В България дебитните карти имат значително по-висок дял от кредитните с над 6 милиона дебитни и 1 милион кредитни карти на пазара.

Сред картодържателите 98% имат дебитни карти, 40% имат кредитни карти, 3% имат предплатени карти и 38% имат дебитни и кредитни карти. В България има отчетени повече от 12 милиона платежни сметки, което показва високо ползване на сметки предвид броя на възрастните. Освен това използването на интернет банкиране се е увеличило през последните години, като такова ползва 13% от население през 2020 г., но все още изоставаме от други европейски държави. В цяла Европа използването на интернет банкиране се е увеличило от средно 48% през 2018 г. до 56% през 2020 г.

12 часа телевизия или 70 чаши кафе: Какво можем да направим с 1 киловатчас електроенергия?

Броят на терминалите в България нарасна до 125 000 през 2021 г., което е процент по-висок от този в други страни. Освен това се очаква повишената наличност на иновативни терминални технологии (напр. SoftPOS, mPOS) да допринесе за терминализирането на малкия бизнес.

Онлайн търговията

От 7,2 милиона карти у нас 76 на сто са активни. Само 31% от активните сметки се ползват за плащане онлайн. 66 на сто от хората, които плащат онлайн, го правят, след като са си запазили данните в сайта на съответния търговец.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм