Притеснявате ли се, че вие, вашето дете или някой ваш познат може да има диабет? Наличието на някои симптоми на диабет не означава, че определено имате заболяването, но винаги трябва да се свържете с личния си лекар, за да сте сигурни.

Симптоми на диабет

 • Ходене до тоалетната - често ходене за малко, особено през нощта;
 • Жажда - неутолимо усещане за жажда;
 • Умора – чувство на повече умора от обикновено;
 • По-слаби сте - отслабвате, без да се опитвате
 • Генитален сърбеж или млечница;
 • Порязванията и раните заздравяват по-дълго;
 • Замъглено зрение;
 • Повишен глад.

Тези симптоми могат да засегнат всеки - възрастен или дете. Но някои са по-чести признаци на диабет тип 1 и могат да се появят много бързо. Специалистите ги наричат четирите Т-та - тоалетна; течности; твърде уморен; тънък.

10 знаменитости, за които не подозирате, че имат диабет

Симптомите, които изпитвате, няма да съвпадат точно с тези на друг човек. Въпреки това най-честите симптоми на диабет, изпитвани от много хора, са повишена жажда, повишено уриниране, чувство на умора и загуба на тегло.

Проявявате симптоми на диабет: какво следва?

Ако се чувствате много зле или симптомите ви се появят бързо, потърсете спешна среща с личния си лекар. Ако имате някакви симптоми на диабет, важно е да се свържете с личния си лекар и да поискате кръвен тест за диабет.

Какво е усещането при недиагностициран диабет?

„Спомням си, че се чувствах наистина уморен и сънен, но не мислех за това, докато се опитвах да жонглирам между работата и грижите за трите си деца. Когато ми поставиха диагнозата, това ме накара да се замисля за майка ми и нейното здраве. Помислих, че и тя може да има диабет. Винаги се чувстваше уморена и имаше цирей на крака си, който сякаш никога не заздравя.“

Около половин милион души в България страдат от диабет

Изпитване на симптоми

„През първата ми година в медицинското училище започнах да отслабвам. Всъщност, отслабнах много, паднах от около 100 килограма на 70... стигна се до точката, в която не можех да изкарам и час без нужда от тоалетната и пиех около шест или седем литра вода на ден - жаждата наистина беше невероятна.“

Пробив в медицината: Лекарство за Алцхаймер показва добри резултати

Какво причинява тези симптоми?

Симптомите на диабета се появяват, защото част или цялата глюкоза остава в кръвта и не се използва като гориво за енергия. Тялото се опитва да намали нивата на кръвната захар, като изхвърля излишната глюкоза от тялото чрез урината, което ви прави по-жадни. Високите нива на глюкоза, отделяни в урината, са идеална среда за размножаване на гъбичната инфекция, която причинява млечница. Но не всеки получава симптоми. Всъщност, 6 от 10 души нямат такива, когато са диагностицирани с диабет тип 2.

Какво трябва да знаем за диабета по време на бременност?

Кога да говорите с лекар

Трябва да се свържете с местния личен лекар, ако:

 • Вие или вашето дете проявявате симптоми на диабет;
 • Смятате, че вие или вашето дете сте изложени на висок риск от развитие на диабет;
 • Ако смятате, че ваш партньор или приятел също е изложен на риск от диабет, говорете с него и го насърчете да потърси професионален съвет.

Рискови фактори за диабет

Някои хора са изложени на по-висок риск от развитие на диабет, отколкото други.

В зависимост от вида на диабета, това може да се дължи на тяхната етническа принадлежност, генетика или дори начин на живот. Те са известни като рискови фактори за диабет. Знаейки какви са рисковите фактори и дали ви засягат, може да прецените дали трябва да направите нещо, за да намалите риска.

Помощите за хора с увреждания се увеличават от Нова година

Познавайте риска си
Важно е да знаете какъв е рискът от развитие на диабет, тъй като той може да е от значение за бъдещите ви решения.

Ако пренебрегнете признаците на диабет
Трудно е да пренебрегнете признаците на диабет тип 1, защото симптомите често могат да се появят доста бързо. Но ако не се лекува, заболяването може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително диабетна кетоацидоза, която може да доведе пък до потенциално фатална кома.

„Много повече от тази диагноза съм“: 8 знаменитости с ХИВ

Въпреки че по-голямата част от хората с диабет тип 1 са диагностицирани в детството и в ранна зряла възраст, симптомите са еднакви във всяка възраст. Възрастните с диабет тип 1 може да не разпознаят симптомите на диабета си толкова бързо, колкото децата, което може да означава, че диагнозата и лечението им може да се забавят.

Диабет тип 2 може по-лесно да се пропусне, тъй като се развива по-бавно, особено в ранните етапи, когато симптомите се забелязват по-трудно. Но нелекуваният диабет засяга много основни органи, включително сърцето, кръвоносните съдове, нервите, очите и бъбреците. Ранното диагностициране и управлението на нивата на кръвната захар може да помогне за предотвратяване на тези усложнения.

снимки: Pexels

Поставянето на диагноза и правилното лечение са жизненоважни и могат да намалят шансовете за развитие на сериозни усложнения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм