"Дори и да нямаме сведение за диабет, е важно да следим кръвната си захар." Така започна разговорът с д-р Мария Калинкова, ендокринолог в болница "Токуда", за рубриката "Здраве на фокус" на darik.bgСписание “9 месеца” и Phoenix Pharma.

Като основни симптоми д-р Калинкова посочи повишена жажда, повишено уриниране, повишен глад - особено към сладки храни, сухота в устата, отпадналост и замаяност. Основни рискови фактора при диабет тип 1 са стресът и генетичните преразположености, а при тип 2 - наследственост, наднормено тегло, високо кръвно, висок холестерол, заседнал начин на живот, лошо хранене и стрес, допълни тя.

С етерични масла може да се избегне приемът на антибиотици

При вече установено заболяване и планиране на бебе е важно да се обърне внимание на наднорменото тегло. Високото кръвно и високият холестерол трябва да влязат в норма, както и хормоните на щитовидната жлеза при жените. "При планиране на една бременност е нужен цялостен скрининг, както за жената, така и за мъжа", допълни тя.

Най-големият риск по време на бременност е развитието на гестационен диабет. Ако се установи такъв, пациентките трябва регулярно да следят кръвната си захар, за да избегнат аномалии при обмяната на веществата. В случай че няма установен гестационен диабет, е препоръчително между 24 и 28 гестационна седмица да бъдат направени допълнителни изследвания, особено при жени с рискови фактори, за да се потвърди здравословното състояние.

Задължително ли е да приемаме витамини по време на бременност?

Д-р Мария Калинкова обясни, че гестационният диабет е различен от тип 1 и тип 2, тъй като той се отключва по време на бременност и в повечето случаи отшумява след нея. Ако няма предшестващ диабет, но по време на бременност се стигне до диагнозата, е важно да се намали драстично приемът на въглехидрати, да се проследяват регулярно нивата на кръвната захар и да се увеличи дневното движение. 

След раждането рискът гестационният диабет да персистира съществува. Затова д-р Калинкова препоръчва между шестата и дванадесетата седмица след раждането да се направят изследвания, за да се установи дали този тип диабет е отшумял. При по-голямата част от пациентките той отшумява, но съществува и риск да прерасне в диабет тип 2 или тип 1.

Терапията по време на бременност най-вече е хранителен и двигателен режим поради невъзможността за медикаментозно лечение заради плода. 

Ендокринолог: Гестационният диабет не трябва да се подминава, трябва системен контрол

В края на разговора бе обърнато внимание на подсладителите като алтернатива на захарта. Според д-р Калинкова са добра алтернатива, но не трябва да се прекалява дори и с тях. Важно е и да следите кръвната си захар с глюкомер

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм