Етеричните масла могат да бъдат много ефективен лек, особено при терапия при инфекции на дихателната система, стана ясно от поредното издание на “Здраве на фокус”. В проекта на darik.bg, Списание “9 месеца” и Phoenix Pharma гостува д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар. 

“Първият ми апел е, като има здравословен проблем, хората да търсят своя семеен лекар. Навлизаме в есенно-зимния сезон, когато може да има проблеми на дихателните пътища и да се стига и до пневмония. Етеричните масла могат да бъдат използвани както за превенция, така и за лечение”, обясни той.

Задължително ли е да приемаме витамини по време на бременност?

Етеричните масла за полезни при:

  • Пациенти със синузит;
  • Пациенти с хрема;
  • Пациенти с продуктивна кашлица;
  • Пациенти с хроничен бронхит (при пушачи).

Голяма част от маслата имат и антимикробно действие, тоест, ако се приложат рано и при правилни диагноза, може да се избегне употребата на антибиотици. Ако се започне ранно лечение с етерични масла и на инфекции при дихателните пътища, успеваемостта е над 90%, каза експертът. 

Етеричните масла са противопоказни при алергия или атопичен дерматит.  Не е добре да се ползват и ако има стомашно-чревно заболяване в момента.

Как действат на децата?

“Много добре - дори и в устройства за овлажняване на въздуха може да се използват маслата”, каза д-р Мирослав Спасов. 

Ефективна подкрепа и облекчение при синзуит или бронхит можем да получим и от ГелоМиртол форте.

Той обясни, че е противник на използваните солни стаи и ароматерапията. Преди да пристъпите към това, ако детето ви е с бронхит, например, е добре да се консултирате все пак с лекар. Защото, ако решите да го лекувате с избрани от вас етерични масла и то прояви алергия, може да му навредите, вместо да му помогнете, уточни лекарят. 

Как да се справим с есенните настинки и инфекциите на дихателните пътища?

Той добави, че при пациенти с Ковид-19 трябва да има задължително лекарски преглед. При леки и среддно тежки форми на коронавирус, може да се използват етерични масла.

В заключение докторът обобщи, че етеричните масла трябва да се използват все пак с мярка.

Още по темата гледайте във видеото. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм