Не е задължително да приемаме витамини по време на бременност, но е належащо. Това обясни в рубриката “Здраве на фокус” на Darik.bg, Списание “9 месеца” и Phoenix Pharma д-р Златомира Арабаджиева, акушер-гинеколог, II САГБАЛ "Шейново", O.S.C.A.R clinic - пренатална диагностика.

“Единственият начин да си набавяне необходимите витамини и минерали е чрез храната, но по време не бременност не винаги е възможно,” коментира д-р Арабаджиева.

Ендокринолог: Гестационният диабет не трябва да се подминава, трябва системен контрол

Приемът на витамини преди бременност помага да се избегнат усложнения и за спокойното настъпване на бременността.

Д-р Арабаджиева сподели, че холинът е важен за всички хора, не само за жените. Той е елемент от групата B комплекс, витамин B4. “Има значение за клетъчното изграждане, подобряването на невротрансмисията, за доброто нервно развитие за бъдещата майка и на плода в бъдещe. Намаляват се възпалителните нокси, които се проявяват по време на бременност. Когато не е налично достатъчно количество на Холин, тези възпалителни нокси могат да доведат до редица усложнения,” коментира тя.

Как да се справим с есенните настинки и инфекциите на дихателните пътища?

Приемът на холин не изключва приема на други витамини. Той работи съвместно с други витамини и не може да се замени с друго вещество.

Препоръчителният прием на холин на ден е:

  • При бременна жена: 450 милиграма
  • При кърмеща жена: 550 милиграма

Д-р Арабаджиева коментира и умората по време на бременност. “Тя може да се дължи на липса на витамини, може да се дължи на не добър хранителен режим. Но има и други причини”.

Нейният съвет към бременните жени е те да не приемат високо количество въглехидрати.

Още по темата гледайте във видеото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм