При болно гърло най-важно е да се приемат неща, които не дразнят лигавицата, като много топли и газирани напитки, както и пикантни храни. Това обясни в рубриката “Здраве на фокус” на Darik.bg, Списание “9 месеца” и Phoenix Pharma д-р Петър Колев, УНГ при Медицински институт на МВР. 

Според д-р Колев можем да взимаме превантивно таблетки за гърло, ако сме били в контакт с някой настинал, но не е задължително. “Логиката по принцип е, че нашият собствен имунитет, ако в повечето случаи е достатъчно адекватен, би свършил работата си без допълнителни медикаменти,” коментира той.

Ендокринолог: Гестационният диабет не трябва да се подминава, трябва системен контрол

Д-р Колев добави, че е хубаво бременни жени да се консултират с лекар, ако имат някакви оплаквания. Той смята, че повечето неща за настинки, които се предлагат в аптеките, са сравнително безопасни. Това важи особено за лекарства, които се взимат за локални болки, каквито са тези в гърлото. “Те са направени и дозирани, така че да нямат системен ефект. Тоест те не навлизат в кръвообращението, не стигат до други органи,” сподели д-р Колев.

Според него антисептиците няма как да предизвикат резистентност. “Резистентността най-често се развива, когато се използват непрекъснато недоказани антибиотици. Тоест, когато няма нужда. Тъй като настинките и вирусните инфекции на дихателните пътища не се причиняват от бактерии в повечето случаи, ненужно се изписват много антибиотици. Те създават други видове бактерии, които започват да стават по-силни и да не могат да бъдат убивани с антибиотици,” коментира д-р Колев.

Над 30% от населението в България страда от някаква форма на разширени вени

Симптомите, при които да потърсим помощ от специалист са:

  • Гъста секреция
  • Запушен нос
  • Загуба на обоняние
  • Тежест в главата
  • 2-3 дни висока температура

Той коментира, че има значение и колко време продължават симптомите. Много хора мислят, че застудяването на времето е пряко свързано с настинките, но д-р Колев опроверга това твърдение.

Начините, по които да засилим имунитета си са:

  • Правилно хранене
  • Излизане навън и физическа активност
  • Препарати на билкова основа, които стимулират клетките на имунната система
  • Препарати, които съдържат бактериални лизати

Експерт: Не подценявайте бъбречните кризи, те могат да се окажат животозастрашаващи

Д-р Петър Колев препоръчва да правим неща, които помагат не само на тялото, но и на психиката, защото двете вървят ръка за ръка.

Още по темата гледайте във видеото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм