Симптомите на Бъбречно-каменната болест могат да бъдат свързани с бъбречна колика или бъбречна криза.

Това представлява елиминирането на камък от пикочните пътища. Камъчетата са кристални струпвания, които се разполагат в бъбречните чашки или легенчета. Образуват се вследствие на кристализация на вещества и дестабилизация на урината с улесняване на тази кристализация.

Д-р Христов за научната дейност и постижения в една държавна ортопедия

Това обясни в рубриката "Здраве на фокус" на Darik.bg, Списание "9 месеца" и Phoenix Pharma д-р Милена Николова-Влахова, нефролог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. 

"Постепенно размерът на камъчето нараства и поради физическа активност или повече приети течност, то си проправя път надолу.

Електронното направление за хоспитализация вече е задължително

Това води до силна болка в областта на кръста и бъбреците и болката се придвижва в посока напред към пъпа и към срамната кост. При изхвърляне на камъка от пикочните пътища се усеща рязка, остра болка", добави тя.

Според д-р Влахова по-неприятният вариант е болестта да протича тихо, без симптоми. Тогава камъкът може да достигне до големи размери и да унищожи тъканта на бъбрека и той да изгуби своята функционална годност.

Неглижира ли се Хепатит B за сметка на Хепатит C?

"Една част от камъните са резултат от генетично кодирани дефекти, а други са в резултат от нарушено елиминиране на калция и фосфатите. Тези камъни могат да бъдат свързани и с придобити дефекти в обмяната на калция", изтъкна като причини за състоянието специалистът.

Медици предупреждават: Туберкулозата продължава да е заплаха за обществото

"Ако пациентът започне да вдига температура, това е показател, че засегнатият бъбрек е инфектиран. Следва ехографско изследване или рентген, за да се докаже наличието на камъни. След това се предприема лечение, което може да бъде антибиотично или оперативно", каза д-р Влахова.

Д-р Момчил Баев: В България има риск от епидемични взривове на морбили и полиомиелит

Влахова заяви, че билколечението е изключително ценна част от лечението и профилактиката на пикочните пътища и борбата с камъните. 

На пазара се предлагат и продукти, които съдействат в лечението

"Не подценявайте бъбречните кризи, те могат да се окажат животозастрашаващи", заключи д-р Влахова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм