В България има потенциален риск от епидемични взривове на заболявания като морбили, полиомиелит, хепатит и туберкулоза. Това заяви в интервю за БТА д-р Момчил Баев, председател и основател на Фондация „Астра Форум“. Според него причината за това е ниският имунизационен обхват на ваксинация на бежанците от Украйна.

Асена Сербезова: Трябва да се стремим към устойчивост

„У нас имаме 100 000 украински бежанци, от тях 40 000 са деца, а голяма част от тях нямат поставени необходимите ваксини“, каза лекарят. Той апелира към общопрактикуващите лекари да приемат максимален брой украински деца и да започнат поставянето на необходимите имунизации съобразно българския ваксинационен календар, за да могат да тръгнат на училище в началото на учебната година.

Двоен ръст на новозаразените с Ковид във Варна

Доктор Баев прогнозира, че в края на септември ще има рязко увеличение на заболелите от коронавирус у нас. „Заболеваемостта от COVID-19 се покачва много стръмно по кривата нагоре. Това означава, че се движим към пик на тази вълна, която се развива в момента. Особено рисково и очаквано от мен е да се случи около две седмици след 15 септември, когато децата тръгнат на училище или детски градини, и хората са се завърнали от почивките си“, допълни медикът.

Връщат задължителните маски в аптеки, оптики и дрогерии в София

По думите му на този етап няма данни коронавирусът да мутира и да става по-тежък, но новите подварианти на Омикрон ВА4 и ВА5 са част от филогенетичното дърво на заболяването. Лекарят обясни още, че заетостта на болнични и интензивни легла в момента е ниска и болничната система има достатъчно свободен капацитет да обслужва пациентите. Според него обаче трябва да се мисли в посока на „мерки, с които да ограничим заболеваемостта".

"Ваксините са по-устойчивото средство за предпазване от заболяване или предпазване от по-тежкото протичане на заболяването“, каза още д-р Баев. И обяви, че през есента се очакват нови варианти на РНК ваксините- Модерна и Пфайзер, „които ще бъдат с малко по-разширен обхват и ще включват повече подвидове на Омикрон“.

2292 са новите случаи на коронавирус у нас

Според него въвеждането на маски в някои обществени места и другите временни противоепидемични мерки са необходими, заради ниското имунизационно покритие срещу болестта в страната. „Гражданите отказаха да се ваксинират в голямата си част, но в същото време ние трябва да имаме средства за предпазване на популацията, така че ако отказваме ваксините, трябва да склоним глава пред временните противоепидемични мерки, каквито са маските“, смята още председателят на Фондация „Астра Форум“.

Въвеждат временни противоепидемични мерки в София-град от 19 юли

Той е категоричен, че е необходимо да се мисли предварително как гражданите да не стигат до болнично лечение. Лекарят разясни, че „едно заболяване като COVID-19 винаги протича с някакви усложнения, дори лекото боледуване. Понякога носи риск от  други усложнения, свързани с останалите органи и системи в тялото. Това е едно мултисистемно заболяване, не просто системно“, подчерта медикът.

Доктор Баев допълни, че в момента е най-добрият момент за поставяне на ваксина, именно защото броят на заболелите е сравнително нисък и няма разразила се епидемия. „Желаещите да се ваксинират могат да го направят при общопрактикуващите лекари или в Регионалните здравни инспекции, където задължително се поддържат ваксини“, допълни той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм