Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев от утре, 19 юли се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София – град за срок от 30 дни.

Болцините ще бъдат в готовност за нова Ковид вълна

Мерките предвиждат задължително носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна  инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии. Мерките включват и спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване и работа от разстояние (надомна), при възможност. 

Очакваме пика на новата Ковид вълна до няколко седмици

Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за Ковид, както и за други остри заразни болести, всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за Ковид и отстраняване на персонала от  работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване, са също сред мерките, разписани в заповедта.

МЗ: Увеличаването на случаите на Ковид-19 застрашава онкоболните пациенти

В нея се посочва, че противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието  на епидемичната ситуация на територията на област София-град.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм