"Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално с увеличаване на честотата на случаите на COVID-19", съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ), цитирайки д-р Мариана Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

417 нови случая на ковид в страната, в обл. Враца - 9 човека са заразени

В сравнение с общата популация тези пациенти са изложени на по-висок риск при евентуално заразяване с коронавирус, посочват от МЗ.

Д-р Атанасова подчертава, че състоянието на пациенти на активно лечение се влошава допълнително при наслагване на инфекция със SARS-CoV-2. По думите й се отчита по-лошо протичане на ковид инфекцията при имунокомпрометираните пациенти.

Варна е след София по нови случаи на Ковид

"Вече е ясно, че тези пациенти, които на фона на лечението се разболяват от Ковид-19, се възстановяват много по-бавно, допълва лекарят. Заради късните усложнения, до които води Ковид-19, понякога лечението се преустановява за по-дълъг период или се стига до намаляване на дозите на лекарството", посочва д-р Атанасова.

417 са новите случаи на Ковид у нас

"Всичко това може да бъде една от причините индиректно да се влоши прогнозата за преживяемост при тези пациенти", обяснява още тя.

"Резултати от ретроспективно проучване, в което са включени 29 152 болни от рак и със завършен ваксинационен курс, показват добър клиничен ефект от ваксините", посочва още д-р Атанасова.  

Осем пъти повече оздравели от новозаразените с ковид за последното денонощие в Русенско

"При 57 на сто от пациентите, които са били на химиотерапия, при 76 на сто от тези на ендокринна (хормонална) терапия и при 85 на сто от хората, при които не се провежда лечение, ваксината е ефективна. Това е доказателство, че след ваксинацията пациентите имат ефективна анти-ковид защита", допълва д-р Атанасова.

552 са новите случаи на Ковид през изминалото денонощие у нас

"Данни от друго проучване – „Capture“, доказват, че след поставянето на бустер, изграждането на защитни антитела надминава 85 процента, което е сравнимо с резултатите при здравите хора", уточнява д-р Атанасова.

"Няма основания поведението на пациентите с онкологични заболявания по отношение на ваксините да е по-различно от това на общата популация. Приложението на ваксините трябва да се персонифицира – да бъде индивидуално преценено за всеки пациент, но няма противопоказания, заради които при точно определен вид тумор да се избягва ваксинация", подчертава д-р Атанасова.

Кардиолози и онколози в Плевен заедно в борбата срещу онкологичните заболявания

Тя уточнява още, че е важен периодът, в който пациентите на активна химиотерапия е добре да си поставят ваксина.

"При невъзможност временно да се преустанови лечението с цел ваксинация, бустерната ваксина следва да се отложи за след химиотерапията, съветва лекарят. Трябва да се има предвид, че курсовете химиотерапия понякога продължават доста дълго във времето и затова, ако пациентът желае да се ваксинира, трябва да се избере подходящ времеви интервал, дори и да се забави следващото вливане, за да може той да се възстанови и да се ваксинира", обяснява още началникът на Отделението по медицинска онкология.

Болниците за онкологични заболявания се увеличават

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм