Министърът на здравеопазването в Гърция Адонис Георгиадис обяви незабавна законодателна инициатива за отмяна на глобите за онези възрастни хора, които не са се ваксинирали по време на пандемията, предаде БТА, позовавайки се на гръцката телевизия Скай. 

Министерството на здравеопазването в Гърция ще проведе мащабна кампания, „за да убеди и най-скептично настроените граждани да се ваксинират“, заяви Георгиадис по време на извънредна пресконференция, посветена на разпространението на коронавирус в страната.

„Ще помислим за всички възможни начини, така че ваксината да стигне до всички“, каза министърът. 

В същото време той уточни, че глобите в периода на пандемията от Ковид за хората над 60 години, които не са се ваксинирали, „са били крайна мярка в онзи момент“, като допълни, че „вече не сме в тази фаза“. Поради това Георгиадис обяви отмяна на наложените в онзи период глоби, които бяха в размер на 100 евро на месец. 

В информация на новинарския сайт tanea.gr се уточнява, че в Гърция всеки 7 от 10 наложени глоби, свързани с различни ограничения заради коронавируса, не са платени, сочат данни на гръцката полиция. От общо 450 775 нарушения са събрани глоби на обща стойност 49,36 млн. евро, но само 13,16 млн. евро са влезли в бюджета.

Тези нарушения са включвали незаконно придвижване, липса на маски в определени пространства и зони, неспазване на дистанция, наличие на прекомерен брой посетители в магазините или гости по домовете, както и несъгласието за ваксинация от хора над 60 години.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм