"Трябва да се стремим към устойчивост, независимо кой управлява здравеопазването." Това каза министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, която участва в международна среща за представяне на Доклада за финансова защита в Република България на Световната здравна организация.

Асена Сербезова завежда дело за клевета срещу д-р Константинов

Срещата е под патронажа на Комисията по здравеопазването и е в Народното събрание. На срещата присъстват депутати, представители на СЗО, управителят на НЗОК – проф. Петко Салчев и др.

"Изводите от доклада за финансова защита при използване на здравни услуги в България едва ли биха учудили някого", каза още Сербезова.

Д-р Васил Пандов: Вероятно през август ще има нов пик на Ковид

"Темата за финансовата защита на българите е от съществено значение и тя не попада единствено в компетенциите на Министерството на здравеопазването, а отговорността за финансовата защита трябва да бъде споделена и от други структури на управлението", посочи още министър Сербезова.

МЗ: Задълженията на държавните болници са 600 млн. лева

По думите й финансовата защита е ключово измерение за функционирането на здравната система.

"Не трябва да се губи фокус от здравните проблеми, пред които системата ни е изправена", каза Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите му здравните услуги трябва да се извършват в планов и устойчив порядък.

Министър Сербезова съди прокуратурата за 70 хил. лева

Първият цялостен анализ на финансовата защита в България оценява до каква степен хората в страната изпитват финансови затруднения, когато използват здравни услуги и лекарства.  Докладът обхваща периода между 2005-2022 г.

МЗ въвежда електронна хоспитализация в болниците от 1 август

Целта на срещата е да се поставят на обсъждане теми, свързани с ролята на публичното финансиране за здравеопазване и застъпничество за увеличаване на разпределянето на бюджетни ресурси за здравеопазване в страната, бъдещата политика за финансиране на здравеопазването за защита на населението от обедняване, както и политическите инструменти и планове за въвеждане на реформи в здравната система.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм