В момента има ръст на заболеваемостта от Ковид-19 в страната, като средната е 73 на 100 000. Това съобщи пред bTV д-р Васил Пандов, началник на кабинета на министър Сербезова и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

„В момента сме в началото на тази крива. Вероятно през август ще има пик на това ново разпространение. Относително постоянен е ръстът на заболеваемостта през последните седмици. На седмична база нарастването е със 62%“, каза той.

Белодробната болница „Св. София“ се слива с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Задължителни мерки все още не са предприети, допълни доц. Пандов и уточни, че практиката в повечето държави е да се въвеждат препоръчителни мерки.

По думите няма да бъде обявявана извънредна епидемична обстановка, но може да се въведат определени мерки, като например ограничаване броя на лица на закрито, в работни места, в обществени заведения, носене на маски на закрито може да бъде въведено, забрана на свиждане в лечебни заведения. „Това, което не можем да въвеждаме по силата на закона извън обявена извънредна епидемична обстановка, е ограничаване на свободата на придвижване. Тоест, не може да се въвежда някакъв вид локдаун извън обявена извънредна епидемична обстановка, но може да се засили граничният контрол", поясни той.

От 1 юли спира онлайн регистрацията за ваксинация срещу Ковид

По негови думи в момента няма натиск върху лечебните заведения. При повечето хора коронавирусът протича като респираторно заболяване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм