Д-р Стоян Христов успешно ръководи отделението по ортопедия в най—голямата университетска болница в Югоизточна България, УМБАЛ – Бургас, след като избира да се завърне в родината си. Преди това развива кариера в Кралската болница в Великобритания. По думите му, не съжалява за решението и избора си.

При паралел между медицинските и здравни услуги, които получават българите у нас и поданиците на Кралството там, специалистът твърди, че нашите пациенти все още имат някои предимства.  

„Големият плюс на нашата система в здравеопазването е, че пациентите все още имат лесен и реално бърз достъп до медицинско обслужване. Разбира се като изключа определени районни на страната, където проблемът е свързан с инфраструктурата“, каза д-р Христов.

Този плюс обаче не е задълго

По думите на д-р Христов с боксуването на определени промени в здравната ни система, има голяма вероятност скоро България да се окаже с аналогични проблеми като тези в Англия, където бързият достъп по преглед при специалист е луксозна и труднодостъпна услуга.

Целият разговор с д-р Христов, можете да чуете в звуковия файл: 

Причините, според него са в недостатъчния брой на заетите в здравеопазването и прекомерната заетост на лекари и медицински сестри. „Това е резултат на тенденция от последните 20 години, която не е тайна за никого“, каза още специалистът.

Като оперативен медик обаче д-р Стоян Христов е насочил усилията си в посока развитие на качеството на услугите в своята специалност и отделение за жителите и гостите на областта.

Под неговото ръководство отделението по „Ортопедия“ в УМБАЛ – Бургас вече работи в колаборация със световно признатия Изследователски институт по ортопедия в Давос, Швейцария /АО/, от където се налагат тенденциите в съвременната травматология.

„Това е само един щрих от развитието на нашето отделение. С благодарност към колегите, които участваха във формирането на този екип – млади, амбицирани да се развиват в своята област медици. С тях успяхме да постигнем доста неща през последните пет години. Имаме много научни изяви в страната и чужбина, публикации в авторитетни списания и презентации на международни конгреси по ортопедия. Последно присъствахме на Европейския конгрес по ортопедия в Лисабон през юни т.г.

Метод за подсилване в раменна кост при фрактури при възрастни –представянето на този материал от д-р Христов и неговия екип по време на международен форум е влязъл в полезрението на експерти от Изследователския институт в Давос и е станал причина за съвместната им научна работа с бургаските ортопеди.

Резултатите до момента са меко казано много добри и се надявам скоро да ги представим и в публикации с престижно ортопедично списание. Надяваме се съвместната ни работа с Института да продължи и по-младите колеги в отделението ни да могат да се докоснат повече до научните достижения. Това ще им бъде от помощ в развитието и съответно в грижата за пациентите“, каза още началникът на отделението по Ортопедия.

Високата оценка за работата на бургаското отделение обаче не е само от чужбина, а и от българската академична общност –

за първи път Бургас ще бъде домакин на Националния конгрес на ортопедите с международно участие.

Мащабният форум ще се състои от 29 септември до 2 октомври, по инициатива на д-р Христов.

„Това е признание за цялата ортопедична общност в Бургас. Въпреки че съм пристрастен твърдя, че във всяка болница в града има много добри и доказани специалисти. Над 400 специалисти ще вземат участие в събитието. Сред тях 12 професори, сред които от Европа и САЩ.  Ние лично от отделението ще представим четири научни съобщения, а колегите ни от отделението по Анестезиология и Реанимация ще представят свое проучване по темата – ортопедично болни, третирани с определен начин на анестезия, улесняваща нашата работа. Като организатори, ние не сме сами и срещаме подкрепа, както от страна на ръководството на болницата, така от Община Бургас

Относно миграцията на пациентите от Бургас към други болници и държави, д-р Стоян Христов твърди че няма статистика.

„Всеки има право на мнение. Ние се стараем, когато някой ни се довери да дадем най-доброто от себе си, ръководейки се от принципите на добрата лекарска практика. Но, както бургаски пациенти отиват да се лекуват на други места и при нас посрещаме пациенти от други градове, доверили се на нас.

Всичко това е в полза за конкуренцията и води до повече старание. Ние искаме да дадем не само надежда на пациентите си, но и по-добро качество на живот“, каза още д-р Стоян Христов.