Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата, сега, в условията на епидемията от COVID-19, това заболяване продължава да е заплаха за обществото. Това каза за БТА д-р Мирена Сапунджиева – завеждащ Отделението по  пневмология и фтизиатрия към МБАЛ – Силистра.

Преглеждат безплатно за туберколоза

В края на юни лечебното заведение започна "Седмица на отворените врати", която имаше за цел намаляване на заболеваемостта от туберкулоза и повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването. Поради големия интерес срокът на кампанията беше удължен. Обхванати са близо 60 пациенти.  По време на кампанията е установено едно лице с латентна туберкулозна инфекция.

Здравните екипи на „Сърце и Мозък“ към министър Сербезова: Потискате реформата

„Тази програма е една успешна политика в здравеопазването. Чрез прилагане на своевременна диагностика и лечение на туберкулозата е довела до трайна тенденция към намаляване на регистрираните случаи с болестта.

Опитът ни показва, че тези кампании са високоефективни за повишаване на обществената информираност за заболяването, както и осигуряване на нископрагов достъп до медицински услуги и добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция“, каза д-р Сапунджиева.

Д-р Момчил Баев: В България има риск от епидемични взривове на морбили и полиомиелит

По думите ѝ туберкулозата никога не си е отивала, но с промяната на заболеваемостта и появата на COVID-19, напоследък по-малко се говори за нея. Тя допълни, че докато в миналото основна причина за заболяването е било лошото хранене, днес основен фактор е стресът.

СЗО алармира за маймунската едра шарка

Средногодишно в Силистренска област се откриват по около 30 болни с туберкулоза. При започването на ковид вълната случаите са рязко намалели, показва справка в местната Регионална здравна инспекция (РЗИ). Оттам също съобщиха, че заболяването продължава да е на вниманието на общественото здраве.

В Ирак избухна огнище на холера

„Туберкулозният бактерий съществува в нашата среда и ние се срещаме с него непрекъснато. Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Въпросът е дали ще успее да предизвика болестотворно развитие. Когато хората са имунизирани, няма как това да се случи. Има обаче различни фактори като заболявания, стрес, алкохолизъм, които потискат имунитета и хората стават по-уязвими. От значение е дори чистотата на населеното място“, каза д-р Теодора Начева - директор на РЗИ-Силистра.

Мариупол в опасност от епидемия от холера

Тя допълни, че повечето от хората остават само носители и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозния бактерий и той остава в латентен вид в организма. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна форма на заболяването.

Здравната агенция на ЕС: Маймунската шарка не се разпространява лесно

Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безконтролно заразата, предупреждават специалистите. Според тях ако не се вземат спешни мерки от здравните власти и не се заостри вниманието на обществото, може да се стигне до епидемични взривове.

Медиците припомнят, че основните симптоми при туберкулоза са кашлица, храчки, особено когато в тях се появи кръв, повишена температура, нощно изпотяване, болки в гърдите, отпадналост, липса на апетит.

За последните пет години в Силистренско са установени 107 случая на туберкулоза, като смъртните случаи, причинени от заболяването са 6.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм