Болестта маймунска едра шарка не се разпространява лесно между хората, заяви здравната агенция на ЕС.

"Предаването от човек на човек става чрез близък контакт със заразен материал от кожни наранявания на заразен човек, чрез респираторни капки при продължителен контакт лице в лице и чрез фомити", заяви Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) в оценка на риска след избухването на болестта в неендемични държави.

ЕС обмисля ограничения за пътуване заради маймунската шарка

В доклада се посочва, че повечето пациенти, диагностицирани с маймунска едра шарка в Европа, са хомосексуални мъже и "естеството на откритите наранявания в някои случаи предполага, че предаването е станало по време на полов акт".

Здравната агенция на ЕС предупреди, че хората, които имат многобройни сексуални партньори, са изложени на по-висок риск от заразяване.

Според оценката на риска, досега пациентите са имали само леки симптоми по време на настоящата епидемия. Но агенцията предупреди, че маймунската едра шарка по принцип може да причини тежко заболяване.

Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

ECDC препоръча на държавите-членки на ЕС да изискват от пациентите с маймунска едра шарка да останат изолирани и да избягват близки физически контакти, докато обривът им не оздравее напълно.

Пациентите могат да се възстановят у дома с поддържащи грижи, се допълва в документа.

Близките контакти на пациенти с маймунска едра шарка трябва да наблюдават внимателно симптомите в продължение на 21 дни и да се въздържат от даряване на кръв, органи или костен мозък.

Случаят на маймунска шарка в Гърция не беше потвърден от лабораторните тестове

От началото на май досега са открити няколко случая на маймунска едра шарка в девет държави от ЕС: Австрия, Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Нидерландия.

Маймунската едра шарка е вирус, предаван на хората от животни, като симптомите включват треска, обрив и подути лимфни възли. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм