Африканските здравни власти заявиха, че третират разширяващото се огнище на маймунска едра шарка като извънредна ситуация, като призоваха богатите страни да споделят ограничените запаси от ваксини, за да се избегнат проблемите с равнопоставеността, наблюдавани по време на пандемията Ковид-19. Ръководителят на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге заяви, че са необходими засилени усилия, въпреки решението на здравната агенция на ООН от миналата седмица, че ескалиращата епидемия все още не дава основание да бъде обявена за извънредна ситуация в световен мащаб, предава БГНЕС.

Потвърден е трети случай на маймунска шарка у нас

"Наложителни са спешни и координирани действия, ако искаме да обърнем посоката в надпреварата за спиране на продължаващото разпространение на това заболяване", заяви Клуге.

По данни на центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ до момента са регистрирани повече от 5000 случая на маймунска едра шарка от 51 държави по света, които обикновено не съобщават за заболяването. Клуге заяви, че броят на инфекциите в Европа представлява около 90 % от общия брой в световен мащаб, като 31 държави в европейския регион на СЗО са установили случаи.

Мангъров: Опитите за имунизация на контактни със заразени от маймунска шарка са безотговорни

Клуге заяви, че данните, докладвани на СЗО, показват, че 99% от случаите са при мъже - по-голямата част при мъже, които правят секс с мъже. Но той заяви, че вече има "малък брой" случаи сред домашните контакти, включително деца. Повечето хора съобщават за симптоми, включващи обрив, треска, умора, болки в мускулите, повръщане и втрисане.

Учените предупреждават, че всеки, който е в близък физически контакт с човек, болен от маймунска едра шарка, или е имал досег с неговите дрехи или чаршафи, е изложен на риск от заразяване. Смята се, че уязвимите групи от населението като децата и бременните жени са по-застрашени от тежко заболяване.

Около 10 % от пациентите са хоспитализирани за лечение или за изолация, а един човек е приет в интензивно отделение. Не се съобщава за смъртни случаи.

Вирусът на маймунската едра шарка мутира по-бързо от очакванията

Клуге заяви, че проблемът със заклеймяването в някои страни може да накара някои хора да се притесняват да търсят здравни грижи, и че СЗО работи с партньори, включително с организаторите на гей-прайдове.

Във Великобритания, където е най-голямото огнище на маймунска едра шарка извън Африка, официалните лица отбелязаха, че болестта се разпространява в "определени сексуални мрежи от гейове, бисексуални или мъже, които правят секс с мъже". Британските здравни власти заявиха, че няма признаци, които да сочат трайно предаване на инфекцията извън тези групи.

Водещ съветник на СЗО заяви през май, че скокът на случаите в Европа вероятно е свързан със сексуалната активност на мъжете по време на две рейв партита в Испания и Белгия.

В навечерието на гей-прайдовете във Великобритания този уикенд главният лекар на Лондон помоли хората със симптоми на маймунска едра шарка, като подути жлези или мехури, да си останат вкъщи.

Въпреки това СЗО в Африка казва, че според подробни данни от Гана случаите на маймунска едра шарка са почти равномерно разпределени между мъжете и жените и не е установено разпространение сред мъжете, които правят секс с мъже.

Директорът на СЗО за Европа Клуге също така заяви, че при снабдяването с ваксини "трябва да се прилага принципът на справедливост".

Основната ваксина, която се използва срещу маймунска едра шарка, първоначално е била разработена за дребна шарка и Европейската агенция по лекарствата заяви тази седмица, че започва да преценява дали тя трябва да бъде разрешена и за маймунска едра шарка. СЗО заяви, че доставките на ваксината, произведена от Bavarian Nordic, са изключително ограничени.

СЗО свиква Комитета за извънредни ситуации заради маймунската шарка

Държави, сред които Обединеното кралство и Германия, вече започнаха да ваксинират хора, изложени на висок риск от маймунска едра шарка; Обединеното кралство наскоро разшири програмата си за имунизация, като включи в нея предимно гейове и бисексуални мъже, които имат многобройни сексуални партньори и се смятат за най-уязвими.

До месец май не беше известно маймунската едра шарка да предизвиква големи епидемии извън части от Централна и Западна Африка, където тя разболява хората от десетилетия, ендемична е в няколко държави и предизвиква ограничени епидемии най-вече, когато се пренася върху хората от заразени диви животни.

Досега в Африка са регистрирани около 1800 предполагаеми случая на маймунска едра шарка, включително повече от 70 смъртни случая, но само 109 са лабораторно потвърдени. Липсата на лабораторна диагностика и слабият надзор означават, че много от случаите остават неразкрити.

"Този конкретен взрив за нас означава извънредна ситуация", казва Ахмед Огуел, изпълняващ длъжността директор на центровете за контрол на заболяванията в Африка.

СЗО твърди, че маймунската едра шарка се е разпространила в африкански държави, в които досега не е била наблюдавана, включително Южна Африка, Гана и Мароко. Но повече от 90 % от инфекциите на континента са в Конго и Нигерия, според директора на СЗО за Африка д-р Моети Матшидисо.

Ваксини никога не са били използвани за спиране на огнища на маймунска едра шарка в Африка; служителите разчитат предимно на проследяване на контактите и изолация.

СЗО отбеляза, че подобно на миналогодишната борба за ваксини срещу COVID-19, страните, които имат запаси от ваксини срещу маймунска едра шарка, все още не ги споделят с Африка.

"Нямаме никакви дарения, които да са били предложени на (по-бедните) страни", каза Фиона Брака, която ръководи екипа за спешна реакция на СЗО в Африка. "Знаем, че тези страни, които имат някакви запаси, ги запазват главно за собственото си население."

Матшидисо заяви, че СЗО води разговори с производителите и страните със запаси, за да види дали те могат да бъдат споделени.

"Бихме искали световното внимание към маймунската едра шарка да подейства като катализатор за побеждаване на тази болест веднъж завинаги в Африка", каза тя в четвъртък. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм