Разширените вени засягат огромна част от хората. Над 30 процента от активното население на България страда от някаква форма на това заболяване, обясни в рубриката "Здраве на фокус" на Darik.bg, Списание "9 месеца" и Phoenix Pharma д-р Николай Вълчев, съдов хирург в Acibadem City Clinic болница “Токуда”.

Експерт: Не подценявайте бъбречните кризи, те могат да се окажат животозастрашаващи

Той обясни, че хроничната венозна болест е състояние, което води до сериозни последствия, ако бъде оставено без лечение. За разлика, например, от диабета и хипертонията, проблемът според него се неглижира - често хората стигат до кабинета, когато заболяването е в напреднала фаза и лечението е трудно.

Проявленията на заболяването са:

  • Видимо разширени вени по долните крайници, 
  • от глезените, 
  • качват се към подбедрицата. 

Ако не обърнем внимание навреме, се стига до кожни проблеми. В последните фази се образуват активни рани по краката и настъпва инвалидизация.

Лекарите могат да направят диагностика на състоянието и ако капилярите не са разширени в дълбочина, няма нужда от оперативна намеса. Може да се направи и така наречената склеротична терапия. 

Най-ярките симптоми са: 

  • Тежест и умора в крайниците;
  • Поява на мравучкане в крайниците;
  • Неспокойни крака.

Д-р Николай Вълчев препоръчва медикаменти, ако няма нужда от операция. Както и носене на чорап и специална диета и начин на живот. 

Още по темата гледайте във видеото. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм