Щитовидната жлеза е един орган с изключително важно значение в нашия организъм. Хормоните, които се произвеждат от нея до голяма степен отговарят за метаболизма в организма, за начина, по който функционира. Това обясни в рубриката "Здраве на фокус" на Darik.bgСписание "9 месеца" и Phoenix Pharma д-р Мария Бояджиева - ендокринолог от УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев“ и Медицински център „Сигридов”

Щитовидната жлеза се позиционира в областта на шията, непосредствено над костта. Тя е малка, размерът й е около 4 см. и в по-голямата част от случаите не боли. Тя отговаря за изключително голям брой процеси, случващи се в организма, най-вече в продуктивната възраст, затова нормалното й функциониране е важно, обясни ендокринологът.

Над 30% от населението в България страда от някаква форма на разширени вени

По думите на д-р Бояджиева референтните стойности са много индивидуално нещо, особено в репродуктивната възраст.

Едно от най-честите заболявания на щитовидната жлеза е Тиреоидит на Хашимото. Това е заболяване, при което се образуват вещества, автоантитела, които водят до постепенно разрушаване структурата на клетките, които произвеждат тироидните хормони.

"Важно е солта, която консумираме, да бъде йодирана, защото това нещо специално е модифицирано, подобрено, за да може да ни доставя достатъчно субстрат за синтез на тироидните хормони", обърна внимание д-р Бояджиева.

Експерт: Не подценявайте бъбречните кризи, те могат да се окажат животозастрашаващи

Профилактиката в репродуктивната възраст и веднъж годишно е достатъчна при наличие фамилна обремененост.  При липса на каквито и да е оплаквания веднъж на две-три години е достатъчно, посочи специалистът.

Нивата на TSH (Тироид-стимулиращ хормон) по време на бременност са различни. Референтната стойност е създадена така, че да обхваща всички хора, в резултат на което стойностите, към които се стремим, са по-ниски и си поставяме един таван, който не би трябвало да бъде по-висок от 2,5, макар че референтната стойност достига до 4,2.

Гестационният диабет не е захарен диабет в истинския смисъл на думата, която разбираме, обясни още д-р Бояджиева. Жените, които са засегнати от това състояние, не са диабетички. Това е състояние, което се диагностицира за първи път по време на бременността.

Свързано е с въглехидратни отклонения, които настъпват пряко с физиологичните промени, с които невнаги организмът на бременната жена успява да се справи и в един момент се изпуска нивото на кръвната захар. Най-често след приключване на бременността това състояние изчезва.

Редом с рисковите фактори за развитие на захарен диабет, и гестационният диабет представлява рисков фактор за развитие на захарен диабет в бъдеще. Веднъж срещната, тази диагноза не трябва да се подминава, трябва да й се обърне внимание, да има системен контрол.

За съжаление няма симптоми, по които можем да разберем, че страдаме от гестационен диабет. "Кръвната захар, дори при небременните жени, не е нещо, което се усеща. Това е скрининг, който следва да бъде провеждан сред всяка бременна жена, като най-подходящият период е 24-28-а гестационна седмица", обясни д-р Бояджиева.

Водещото след поставена подобна диагноза на първо място е промяна на начина на живот. "Всяка една жена, срещнала се с този проблем, е достатъчно мотивирана да се придържа към максимално здравословен хранителен режим", посочи ендокринологът.

Когато не ни е достатъчна само промяна в начина на живот и храненето, тогава идват и медикаментите. Водещ медикамент за понижаване на кръвната захар по време на бременността е инсулинът, защото това е единственият медикамент, който не преминава през плацентата и не достига до бебето. "Нашата цел е постигането на оптимален контрол на кръвната захар", посочи д-р Бояджиева.

Нивата на кръвната захар могат да се измерват чрез глюкомер в домашни условия. Нуждата от включването на допълнителна медикаментозна терапия се базира изцяло на провеждания самоконтрол на кръвната захар, измервайки нивата на гладно и след нахранване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм