На 1 декември се отбелязва Световният ден за борбата с ХИВ и СПИН. Според данни на СЗО над 38 милиона души живеят с вируса.

Тъй като броят на случаите остава висок, е важна информацията за него. През годините много известни личности са споделяли състоянието си с надеждата да повишат осведомеността и да насърчат хората да се тестват.

1 декември е Световен ден за борба със СПИН

Били Портър

Изпълнението на Били Портър, спечелило наградата „Еми“ за най-добър драматичния сериал „Поза“, може да го направи известен, но всъщност той е звезда през цялата си кариера.

Актьорът разкрива през май 2021 година, че живее с ХИВ от 2007 г. „Аз съм много повече от тази диагноза. И ако не искате да работите с мен заради това, вие не сте достойни за мен.“

14 знаменитости, на които всъщност не знаем имената

Чарли Шийн. Снимка: Getty Images

Чарли Шийн

Чарли Шийн е известен колкото с лудориите си извън екрана, толкова и с комедийните си изяви. Известният актьор от „Двама мъже и половина“ призна през ноември 2015 г., че живее с ХИВ.

Проучване показва, че разкриването на Чарли Шийн е по-ефективна кампания за осведоменост за ХИВ от всяка друга, която градският здравен отдел може да подготви. В рамките на 24 часа след признанията му, това доведе до най-големия брой търсения в Гугъл, свързани с ХИВ. Те са се увеличили с 471% във въпросния ден. 

„Queen“ пусна неиздавана песен с участието на Фреди Меркюри

Фреди Меркюри

Фронтменът на британската рок група „Queen“ Фреди Меркюри, който стои зад емблематичните песни „Bohemian Rhapsody“ и „We Will Rock You“, дава положителна проба през 1987 г. и умира от свързана със СПИН пневмония четири години по-късно, само ден, след като споделя своя ХИВ-позитивен статус със света.

                                            Снимка: Фреди Меркюри, Getty Images

„Simply the best“: Тина Търнър се превърна в кукла Барби

Eazy-E

Рап легенда и съосновател на групата N.W.A., заедно с Dr. Dre и Ice Cube, Eazy-E сподели през 1995 г., че е диагностициран със СПИН. Албумът на N.W.A - Straight Outta Compton става двойно платинен през 1988 г. и е един от най-влиятелните албуми в историята на рапа.

Eazy-E умира само месец, след като става ясно че е серопозитивен, на 31-годишна възраст. Този период от живота му е показан в номинирания за Оскар филм Straight Outta Compton, издаден през 2015 г. Във филма Eazy-E се играе от Джейсън Мичъл. 

10 години „Gangnam Style“: Как един изпълнител разби музикалните табута

Фела Кути

Фела Кути, известен като Фела и музикалната икона, на която се приписва основаването на стила Афробийт, също умира от заболяване, свързано с ХИВ. Той изключително влиятелен и талантлив музикант, както и политически активист, който използва музиката си, за да критикува нигерийското правителство и липсата на инвестиции в здравеопазването и образованието на нигерийския народ. 

Много хора, живеещи в Нигерия, казват, че споделянето на ХИВ статуса на Фела е подобно на споделянето на ХИВ статуса на Меджик Джонсън в Съединените щати. Въпреки че Кути почина от заболяване, свързано със СПИН, той не говореше за състоянието си, докато беше жив.

Как Световното в Катар ще засегне европейските клубни турнири

Ървин „Меджик“ Джонсън

На 7 ноември 1991 г. в изявление баскетболната легенда Меджик Джонсън информира, че се оттегля от Лейкърс, защото е ХИВ-позитивен. „Смятам да продължа да живея още дълго време“, каза Джонсън и го направи. Повече от 20 години по-късно Джонсън работи като успешен спортен коментатор и бивш изпълнителен директор на Лейкърс.

                                      Ървин „Меджик“ Джонсън. Снимка: БГНЕС

Джери Хърман

Когато композиторът на Бродуей Джери Хърман научава, че е ХИВ-позитивен през 1985 г., здравето му се влошава и не е сигурен колко време му остава. "Бях в лоша форма, губех позиции", казва Херман пред The New York Times през 1998 г. Гледах как приятелите ми изчезват и бях сигурен, че ще бъда следващият. Уплаших се", казва той. Херман започва експериментално лечение, предназначено да укрепи имунната му система, а здравето му се подобрява значително. Днес Херман е на 88 години и говори за състоянието си. "Наистина нямам нищо против да говоря за това, защото искам другите хора в моята ситуация да осъзнаят, че е възможно да живеят нормален живот с тази болест", заяви той пред The Chicago Tribune.

                                          Джери Хърман. Снимка: Getty Images                  

РЗИ Сливен организира безплатно изследване за ХИВ/СПИН

Холи Джонсън 

Холи Джонсън, бивш фронтмен на Frankie, е диагностициран с ХИВ през 1991 година. Той започва комбинирана терапия през 1996 г.

Днес е на 62 години и остава на върха на здравето си. "Не пия, не пуша, не съм го правил от години. Правя всичко възможно, за да поддържам здравето си", признава Джонсън и допълва: „Не мрънкам за това и никога няма да го направя. Защото съм късметлия в много отношения.“

                                               Холи Джонсън. Снимка: БГНЕС

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в  подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм