Световното първенство в Катар предизвика смут и разнородни настроения сред феновете на най-великата игра още преди да е започнало. Сред най-коментираните теми във връзка с турнира са изборът на държавата домакин, както и огромната сума, похарчена от страна на Катар, за да посрещне гостите и играчите в Мондиала. От друга страна, промяната в графика за провеждане на Световното и изместването му през зимния сезон наложи промени и в европейските клубни турнири, което неминуемо се отразява и на самите футболисти.

Натовареният график на мачовете може да доведе до изненади и обрати, защото отборите са под голямо напрежение и първите признаци за това вече са налице. Ето защо повечето футболни фенове, които с интерес следят клубните турнири, са по-склонни да правят световно първенство по футбол 2022, вместо преди мач, за да избегнат неочаквани изненади и да могат да обмислят по-добре прогнозите си.

Световното първенство ще започне с встъпителния мач между домакините Катар и Еквадор в неделя, 20 ноември, а финалът ще се играе на 18 декември. Това означава, че ще засегне пряко всички големи европейски лиги, както и трите клубни първенства на УЕФА - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите.

Pixabay

Ноември и декември обикновено са ключови месеци в Шампионската лига, тъй като точно тогава се решава груповата фаза. Всяка година ФИФА обикновено има осем или деветдневен прозорец в средата на ноември за международни мачове, което налага пауза в груповата фаза на Шампионска лига след мач 4. Тази година обаче мачове 5 и 6 бяха преместени напред, за да може груповата фаза да завърши преди Световното. Жребият за осминафиналите също беше изтеглен по-рано, на 7 ноември.

Английската Висша лига също е засегната от промените във футболния календар. Сезон 2022/23 на EPL започна на 5 август, седмица по-рано от миналогодишното издание, и ще завърши седмица по-късно - на 28 май 2023 г. Отборите играят до уикенда на 12/13 ноември, след което състезанието ще спре, за да могат участващите в Световното първенство да заминат, и да се присъединят към съответните си национални отбори. Сезонът на Висшата лига ще бъде подновен на 26 декември, броени след финала на Световната купа.

Провеждането на най-важното събитие в света на футбола посредата на Европейския сезон неминуемо ще се отрази и на състоянието на играчите, особено по отношение на физическата им форма и натрупания стрес от натоварения график. Според спортния директор на Байерн Леверкузен Симон Ролфес тазгодишното Световно ще бъде истинска катастрофа за клубовете заради огромния брой мачове.

Стресът и физическото натоварване вече си казаха думата за Пол Погба и Н'Голо Канте, които няма да могат да се присъединят към съотборниците си от Франция в Катар поради нови или недоизлекувани травми. Португалецът Диого Жота също се сдоби с травма през месец октомври по време на срещата между Ливърпул и Манчестър и заяви, че мечтата му да участва в Световната купа е рухнала.

Очаква се графикът на тазгодишния Мондиал да се отрази и върху прозореца за трансфери през януари 2023 г. Няма по-добра арена за преценяване на възможностите на един играч от Световната купа, но малкото време между края на първенството и отварянето на трансферите през първия ден от новата година може да се окаже недостатъчно за селекционерите.

Повечето клубове ще третират предстоящото прекъсване като възможност да направят равносметка и да коригират или да продължат да изпълняват своите приоритети преди януарския прозорец.

Проучвателните срещи с агенти относно играчи, които не участват в Световното първенство, вероятно ще се проведат няколко седмици по-рано от нормалното. С отпадането на обичайния натоварен график за ноември и предколедните мачове, клубовете ще бъдат оставени да базират преценката си на предварително събрани наблюдения, проправяйки пътя за конкретни преговори, които да се проведат незабавно.

Автор: Мария Демиан