Диабетът е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната глюкоза (или кръвната захар), което с времето води до сериозно увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите. Най-често срещаният е диабет тип 2, обикновено при възрастни, който се появява, когато тялото стане резистентно към инсулин или не произвежда достатъчно инсулин. През последните 3 десетилетия разпространението на диабет тип 2 се е увеличило драстично в страни с всички нива на доходи. Диабет тип 1, известен някога като младежки диабет или инсулинозависим диабет, е хронично състояние, при което панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин сам. За хората, живеещи с диабет, достъпът до достъпно лечение, включително инсулин, е от решаващо значение за тяхното оцеляване. Има глобално договорена цел за спиране на нарастването на диабета и затлъстяването до 2025 г., съобщи СЗО.

10 знаменитости, за които не подозирате, че имат диабет

Около 422 милиона души по света имат диабет, повечето от които живеят в страни с ниски и средни доходи, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат пряко на диабет всяка година. Както броят на случаите, така и разпространението на диабета непрекъснато се увеличават през последните няколко десетилетия. 

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души, пише Министерството на здравеопазването на РБ. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Както споменахме, съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.

Кои са рисковете за поява на диабет и как да се предпазим?

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет, пишат от здравното министерство. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.  

14 ноември е Световен ден за борба с диабета

Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите. Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. Както за диабет от Тип 1, така и за диабет от Тип 2 е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и ежедневен двигателен режим. 

Жизненоважно лекарство за диабетиците липсва в аптеките у нас

Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм