Жизненоважно лекарство за диабетиците липсва в аптеките у нас. Става дума за медикамента "Оземпик", който се използва, както за понижаване нивата на кръвната захар, така и за отслабване. От здравното ведомство твърдят, че проблем с вноса няма и лекарството е налично. Проверка на Дарик показа обаче, че това не е така. Пациенти се оплакаха, че не знаят как ще протече лечението им, ако липсата на медикамента продължи.

Все още да има липса на лекарство за диабет, купуват го за отслабване

Още по темата очаквайте в предаването "Денят" на Дарик радио.

Липсата на лекарство започва преди пет месеца, каза Катя Синанова, която има диабет тип 2 и нужда от инжекцията "Оземпик".

В позиция изпратена до Дарик радио от здравното министерство обясниха, че към настоящия момент не е установен недостиг на лекарството "Оземпик". Това обаче не е така, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

27 юни е Международен ден за борба с диабета

По неофициална информация от предствителството на фирмата производител вносът на медикамента е достатъчен за нуждите на страната ни. Ако това е вярно, остава съмнението, че проблемът е в разпределението на лекарството между аптеките и здравните заведения, тъй като проверка на Дарик установи, че в аптеките то липсва. А според специалистите медикаментът е нов, безопасен, влияе добре върху нивото на кръвната захар и няма заместител.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм