Първото лекарство, което забавя разрушаването на мозъка при Алцхаймер, бе обявено за важен пробив, предаде Би Би Си. Изследователският пробив слага край на десетилетията на провал и показва, че е възможна нова ера при лекарствата за лечение на Алцхаймер - най-честата форма на деменция.

И все пак лекарството, Леканемаб, има само малък ефект и въздействието му върху ежедневието на хората се обсъжда.

То действа в ранните стадии на болестта, така че повечето пациенти едва ли ще забележат резултат.

Леканемаб атакува лепкавия гъст секрет, наречен бета амилоид, който се натрупва в мозъците на хора с Алцхаймер.

Сьомгата и сардините в храненето на средна възраст помагат срещу деменция на старини

За тази медицинска област, осеяна с въпроси, отчаяние и разочарование, някои виждат резултатите от тези изпитания като триумфална повратна точка.

Alzheimer's Research UK заяви, че констатациите са "забележителни".

Проф. Джон Харди, един от водещите световни изследователи зад цялата идея за насочване към амилоида преди 30 години, каза, че откритието е "историческо" и е оптимистично настроен, че "виждаме началото на терапиите за Алцхаймер". Професор Тара Спайърс-Джоунс от Университета в Единбург заяви, че резултатите са "голяма работа, на фона на 100-процентов неуспех до момента".

21 септември е Световен ден за борба с болеста на Алцхаймер

Понастоящем на хората с Алцхаймер се дават други лекарства, за да се справят със симптомите им, но нито едно не променя хода на заболяването.

Леканемаб е антитяло, подобно на тези, които тялото произвежда, за да атакува вируси или бактерии, което е проектирано да каже на имунната система да изчисти амилоида от мозъка.

Амилоидът е протеин, който се слепва в пространствата между невроните в мозъка и образува плаки, които са един от отличителните белези на Алцхаймер.

Мащабното проучване включва 1795 доброволци с ранен стадий на Алцхаймер. Инфузии на Леканемаб се прилагат на всеки две седмици.

Висшето образование може да намали риска от деменция

Резултатите, представени на конференцията за клинични изпитания на болестта на Алцхаймер в Сан Франциско и публикувани в New England Journal of Medicine, не са чудодейно лекарство. Болестта продължи да ограбва мозъчната мощ на хората, но този спад се забави с около една четвърт в течение на 18-те месеца на лечение.

Данните вече се оценяват от регулаторите в САЩ, които скоро ще решат дали Леканемаб може да бъде одобрен за по-широка употреба. Разработчиците - фармацевтичните компании Eisai и Biogen - планират да започнат процеса на одобрение в други страни през следващата година.

Дейвид Есам, който е на 78 и е от Кент, Великобритания, участва в международния опит.

В Австралия създадоха революционно лекарство за деменция

Неговата болест го е принудила да се откаже от работата си като дърводелец, защото е стигнал до момент, в който вече не може да си спомни как да направи шкаф или да използва инструментите си. В момента той използва дигитален часовник, тъй като не може да определи времето по циферблата.

Той не е човекът, който беше, има нужда от помощ за повечето неща, паметта му като цяло е почти никаква“, каза съпругата му Черил. Тя заяви обаче, че процесът е дал надежда на семейството.

Дейвид каза: „Ако някой може да забави болестта, би било невероятно. Това е просто ужасно гадно нещо!

В мозъка на починали от Ковид-19 са открити промени като при Алцхаймер

В света има повече от 55 милиона души като Дейвид, а броят им с болестта на Алцхаймер се очаква да надхвърли 139 милиона до 2050 г.

От значение ли е откритието?

Има дебат сред учени и лекари относно въздействието на Леканемаб в "реалния свят".

По-бавният спад с лекарството беше забелязан чрез оценка на симптомите на дадено лице. Това е скала от 18 точки, варираща от нормална до тежка деменция. Тези, които получават лекарството, са с 0,45 точки по-добри.

Професор Спайърс-Джоунс каза, че това е "малък ефект" върху болестта, но "въпреки че не е драматичен, бих го приел".

Кои храни ускоряват стареенето на мозъка

Д-р Сюзън Колхаас от Alzheimer's Research UK каза, че това е "скромен ефект, но ни дава малко опора" и надежда следващото поколение лекарства ще бъде по-добро.

Съществуват и рискове. Сканирането на мозъка показва риск от мозъчен кръвоизлив (17% от участниците) и мозъчен оток (13%). Като цяло, 7% от хората, на които е дадено лекарството, е трябвало да спрат поради странични ефекти.

Ключов въпрос е какво се случва след 18-те месеца на процеса, а отговорите все още са спекулации.

Д-р Елизабет Култард, която лекува пациенти в North Bristol NHS Trust, казва, че хората имат средно шест години живот след като започне леко когнитивно увреждане.

Консумацията на кафе намалява риска от болестта на Алцхаймер

Това лекарство може да увеличи оставащите дни с 1/4, твърдят медиците, но все още са с процес на изследвания.

Появата на лекарства, които наистина променят хода на болестта, поставя големи въпроси дали здравната служба е готова да ги използва.

Лекарствата трябва да се дават в ранен стадий на заболяването, преди да се нанесе твърде много увреждане на мозъка, докато повечето хора, на които здравната система е обърнала внимание са в по-късните стадии на заболяването.

Това изисква хората да се явяват при най-ранните признаци на проблеми с паметта и лекарите да могат да ги изпратят на тестове за амилоид, сканиране на мозъка, или анализ на гръбначно-мозъчната течност, за да определят дали имат Алцхаймер или друга форма на деменция. В момента само 1-2% от хората с деменция са направили такива изследвания.

Липсват качествени болногледачи за хора с Алцхаймер

Обществото на Алцхаймер казва, че повече от 850 000 души в Обединеното кралство имат някаква форма на деменция. Повече от половината имат Алцхаймер, но всички те имат нужда от тестове.

Има огромна пропаст между сегашното предоставяне на здравни услуги и това, което трябва да направим, за да предоставим модифициращи заболяването терапии“, каза д-р Култард.

Тя каза, че в момента само тези, които живеят в близост до големи медицински центрове или плащат частно, вероятно ще се възползват.

Тестове на лекарство дават надежда на пациенти с Алцхаймер

Учените също подчертават, че амилоидът е само една част от сложната картина на болестта на Алцхаймер и не трябва да се превръща в единствен фокус на терапиите.

Имунната система и възпалението са силно ангажирани в болестта и друг токсичен протеин, наречен тау, е този, който се намира там, където мозъчните клетки всъщност умират.

„Там бих инвестирал“, каза проф. Спайърс-Джоунс.

Тя добави:

Много съм развълнувана, че сме на прага да се справим с проблема и трябва да намерим начин да нагдграждаме и след десетилетие, резултатите от препарата да са още по-добри.

Хората с деменция ще станат 139 милиона до 2050 г., обявиха от СЗО

Кейт Лий, главен изпълнителен директор на благотворителната организация "Обществото на Алцхаймер", призова за 10-годишна правителствена стратегия за деменцията, за да се справи с това, което тя нарече "най-голямата здравна криза, пред която сме изправени в Обединеното кралство".

Говорейки пред програмата Today на Radio 4, тя заяви, че Леканемаб няма да има „огромно въздействие“ върху тези, които вече живеят с деменция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм