Япония има най-застаряващото население в света. През 2021 г. около 29,2% от населението, около 36 милиона души са били над 65 години, а приблизително 3,5 милиона страдат от деменция, пише Мedicalnewstoday.com. 

До 2050 г. 16% от световното население ще бъде на възраст над 65 години, в сравнение с едва 8% през 2010 г. Тъй като населението застарява, изследователите очакват съответно увеличение на деменцията.

Прогнозите, че болестите могат да се увеличат заедно със застаряването на населението могат да помогнат на политиците да подобрят здравните грижи за възрастните хора.

Какви са причините за болестта на Брус Уилис и какво точно е афазия?

Наскоро изследователите създадоха микросимулация, за да предскажат как деменцията, слабостта и продължителността на живота ще се променят в Япония до 2043 г.

Скот Кайзер, доктор по медицина, директор на гериатричното когнитивно здраве за Тихоокеанския институт по невронауки, Калифорния, който не участва в проучването, сподели:

„Симулацията подчерта, че драстичното увеличение на деменцията не трябва да бъде неизбежен страничен резултат от застаряването на населението".

Българските червени чушки пазят кръвоносните съдове

„Симулацията също така подчерта дълбоките неруредици, които трябва да бъдат преодолени, за да се подготвим за застаряването на населението“, добави той.

Микросимулация

За изследването изследователите са използвали новоразработен модел за микросимулация, за да предскажат степента на слабост и деменция сред възрастните хора до 2043 г.

Те изградиха своя модел от национални напречни проучвания, записи на смъртни случаи и съществуващи кохортни проучвания.

Техните данни включват възраст, пол, образователни постижения и здравни показатели, включително честота на 11 хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и рак.

Френски учени доказаха чудодейния ефект на кафето върху храносмилането

Честота на депресия

Изследователите отбелязват, че продължителността на живота може да се увеличи от 23,7 години през 2016 г. на 24,9 години през 2043 г. след 65-годишна възраст за жените и 18,7 години до 19,9 години за мъжете.

През същия период се очаква годините, прекарани с деменция, да намалеят от 4,7 на 3,9 години при жените и от 2,2 до 1,4 години при мъжете.

Тази промяна, казват те, може да се обясни, тъй като моделът прогнозира лекото когнитивно увреждане да започне по-късно в живота, отколкото в момента.

Въпреки това, те също така установиха, че степента на слабост ще се увеличи от 3,7 години на 4 години при жените и от 1,9 до 2,1 години за мъжете във всички образователни групи.

Те също така откриха, че възрастта, полът и образованието влияят на степента на слабост и деменция.

Те открили, че до 2043 г. 28,7% от жените над 75 години, които нямат средно образование, ще имат както слабост, така и деменция и следователно ще се нуждаят от комплексни грижи.

Два центъра за хора с деменция отварят врати във Варна

Междувременно само 6,5% от жените на възраст 75 и повече години с висше или по-високо образование се очаква да имат слабост, причинена от възрастта.

По-малко деменция 

За да разбере защо процентът на деменция може да намалее с течение на времето в Япония, MNT разговаря с д-р Хидеки Хашимото, DPH, професор в катедрата по здравеопазване и социално поведение в Университета в Токио и съавтор на изследването.

Безплатни GPS устройства получиха хора с деменция в София

Д-р Хашимото каза, че повишаването на образователните постижения може да бъде важен фактор за обяснението на намаления процент на деменция като цяло. Той отбеляза, че до 2035 г. над 60% от мъжете ще бъдат завършили колеж. Междувременно през 2016 г. само 43% от мъжете на възраст 55-64 години са с висше образование.

В Австралия създадоха революционно лекарство за деменция

Той добави, че проучване на уменията на възрастните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувано през 2013 г. , установи, че тези с дипломи за средно образование в Япония имат повече умения, свързани с работата, отколкото завършилите колеж в Европа и САЩ.

По този начин д-р Хашимото заключава, че „уникалната промяна на образователния фон“ вероятно е основен принос за резултатите на неговия модел.

Къде ще се извършват имунизации срещу COVID-19 за възрастни

Предотвратяване на деменция

На въпроса как тези резултати биха могли да информират други страни относно деменцията при застаряващото население, д-р Кайзер каза на MNT, че констатациите подчертават усилията за планиране на общественото здравеопазване за справяне с променящите се рискови фактори през целия живот.

„Експертите смятат, че нещо от порядъка на 1 от 3 случая на деменция може да бъде предотвратено чрез адресиране на дванадесет „променяеми рискови фактора“ за деменция (ниско образование, хипертония, увреждане на слуха, тютюнопушене, затлъстяване в средната възраст, депресия, физическа неактивност, диабет, социална изолация, прекомерна консумация на алкохол, наранявания на главата и замърсяване на въздуха)“, обясни той.

В мозъка на починали от Ковид-19 са открити промени като при Алцхаймер

„По същия начин, наред с усилията на ниво население за предотвратяване на деменция, фокусът върху ранното откриване за по-ранна интервенция може значително да смекчи въздействието и да удължи здравите години. 

Изследователите стигнаха до заключението, че политиката на общественото здравеопазване трябва да се справи с половите и образователните различия при коморбидна деменция и слабост, за да се подготви за застаряването на населението.

Кои храни ускоряват стареенето на мозъка

Попитан за ограниченията на изследването, д-р Хашимото каза, че техният модел не може да отчита поведенчески рискови фактори като тютюнопушене, упражнения и хранителни навици, които имат голямо влияние върху здравето и стареенето.

Той добави, че техните констатации не могат да обяснят защо и как нивата на образование влияят на разпространението на деменцията.

Консумацията на кафе намалява риска от болестта на Алцхаймер

Д-р Кайзер добави, че моделът не може да отчита възможността за продължаване на иновациите и усилията за предотвратяване, лечение или дори излекуване на деменция в бъдеще.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм