Българските червени чушки са сред продуктите, които са изключително полезни за мозъка, заяви диетоложката Марина Макиша пред медийния канал „Москва 24”. Тя подчерта, че микроелементите, които предпазват кръвоносните съдове, са антиоксидантите в зеленчуците и плодове, включително горските. „Включително витамини А, С и Е. Те защитават съдовата стена и предотвратяват старчески мозъчни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и други“, добави специалистката.

Макиша посъветва всеки ден да се яде поне половин килограм пресни зеленчуци, плодове и горски плодове. Тя отбеляза, че освен в българските червени чушки и пипер, жизненоважният за мозъка витамин С се съдържа още в отварата от шипка, касиса и кивито. Освен това Макиша посъветва да се приема всекидневно около 30-50 грама мазна риба или добавка омега-3 добавка.

Преди това диетолози от САЩ назоваха прости начини за подсилване на имунната система. Те препоръчаха да се ядат повече храни, съдържащи антиоксиданти, да се спи и да се пие вода достатъчно. „Антиоксидантите помагат за подобряване на имунитета. Те се намират в цитрусови плодове, нар или сок от нар и плодове“, отбелязват експертите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук