Австралийски учени разработиха ново лекарство за лечение на деменция и когнитивни нарушения, предизвикани от деменция. Според изявление на Изследователския център на университета "Монаш", публикувано днес, първите клинични изпитвания на новото лекарство са доказали неговата безопасност и ефикасност.

Според изследователите първата фаза на клиничните изпитвания на новото лекарство на базата на натриев селенат е доказала способността му да потиска невродегенеративното увреждане на мозъка при пациенти, страдащи от фронтотемпорална деменция. Нещо повече, както отбелязва Люси Виваш, старши изследовател в катедрата по неврология на университета „Монаш“, лекарството може дори да възстанови невронните увреждания, причинени от болестта.

Столичната община осигурява 250 GPS устройства за хора, страдащи от деменция

"Днес няма адекватна терапия за тези хора (пациенти с фронтотемпорална деменция - бел. авт.). Най-добрите лекарства за тях са невролептици и депресанти, които повлияват поведението на пациентите, но не лекуват основното заболяване. Това, което създадохме, е лекарство, което е насочено към самия механизъм на увреждане на мозъка при деменция", казва тя пред вестник „The Australian“.

Проучването на ефикасността на натриевия селенат е първият опит в Австралия за създаване на лекарство за лечение на фронтотемпорална деменция, а клиничното изпитване, проведено в Кралската болница в Мелбърн, "показа, че натриевият селенат е безопасен и се понася добре от пациентите".

В мозъка на починали от Ковид-19 са открити промени като при Алцхаймер

"При по-голямата част от участниците, които са получавали лекарството, не се наблюдава негативна тенденция при анализите на когнитивните и поведенческите симптоми", се отбелязва в проучването.

От „Монаш“ съобщиха, че изследователският екип, създал лекарството, е започнал втора фаза на широкомащабни клинични изпитвания на лекарството в болници в Австралия и Нова Зеландия, за да се установи ефикасността на използването му за лечение на фронтотемпорална деменция в болнични условия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм