Пациенти, починали от тежък Ковид-19, имат промени в мозъка като при болестта на Алцхаймер - натрупване на протеина тау в мозъчните клетки и ненормално количество на бета-амилоиди, които се наслагват като плаки, съобщи Ройтерс.

Забравете за пържени картофки и сладкиши при зараза с Омикрон

Резултатите са от малки изследвания в Колумбийския университет.

Д-р Андрю Маркс и колегите му са работили с мозъците на 10 пациенти с Ковид-19 и са установили дефекти в рианодиновите рецептори, които контролират преминаването на калция в клетките.

При болестта на Алцхаймер дефектни рианодинови рецептори допринасят за натрупване на тау в неврофибриларните възли.

Те са много в мозъците на пациенти с Ковид-19, пише екипът в статия в интернет библиотеката biorxiv и в предпечатна публикация за Лансет.

Всички пациенти са били с най-тежката форма на Ковид-19.

Но ако подобни промени се появяват и при по-леко боледуване, това може да обясни "замъгляването на мозъка", свързвано с дългия Ковид-19.

10 години за 10 дни или как Ковид-19 състарява

Пациенти с тежък Ковид-19 може да са с по-висок риск от поява на деменция след години, но още е рано за такива изводи, пише д-р Маркс.

Неговият съвет е: "Сложете си бустер. Ако се разболеете от Ковид-19, може би няма да умрете, но още не е известно много за трайните ефекти."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук