Редица храни могат да ускорят стареенето на мозъка, уверява диетоложката Серина Пуун пред Eat This, Not That!.

„Някои от основните виновници на този процес, като добавената захар (захари и сиропи, добавени към продуктите по време на обработка или преработка), преработени меса и рафинирани въглехидрати, са широко разпространени в стандартната диета“, уточни тя.

Пуун обясни, че яденето на твърде много захар "убива" паметта и увеличава риска от деменция. Сега захарта се намира почти навсякъде, казва тя, от напитки и десерти до салатни добавки, маскирани като „здравословни“. „Изберете неподсладени варианти или опитайте да готвите у дома, за да контролирате приема на захар“, посъветва тя.

Чаша нестудена вода след събуждане е полезна за стомаха

Вторият компонент, който трябва да бъде изоставен, са рафинираните въглехидрати. Те се намират в белия хляб, сладкишите и зърнените закуски. Такива въглехидрати нямат хранителна стойност, добави специалистката. Те променят функциите в няколко области на мозъка. „Вместо това изберете пълнозърнести храни и други сложни въглехидрати като бобови растения и зеленчуци“, посъветва Пуун.

Освен това тя препоръчва да се изоставят полуфабрикатите, преработеното месо, които също водят до деменция.

По-рано американски учени заявиха, че канабисът съдържа съединение, което може да предпази мозъка от стареене. Канабинолът спасява невроните от оксидативен стрес и смърт, които се считат за два от основните отличителни белези на болестта на Алцхаймер. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук