Проект за ново лекарство за пациенти с Алцхаймер показва интересни резултати и макар да е твърде рано за ентусиазъм, той би могъл да е пробив в търсенето на лечение за заболяването, съобщи АФП. "Резултатите са насърчаващи и са първа стъпка", каза Андреа Пфайфер, ръководител на стартъпа "АC Immune", който разработва терапия за болестта на Алцхаймер съвместно с фармацевтичния гигант "Рош".

Компаниите правят оценка на ефективността на проекта и обявиха първи положителни резултати в края на август, които все още трябва да преминат независима оценка и да бъдат публикувани. Основната молекула в новия препарат - семоринемаб, действа по все още неприлаган начин на заболяването. През последните двадесет години неуспехите в намирането на лечение само се увеличават.

Хората с деменция ще станат 139 милиона до 2050 г., обявиха от СЗО

Новата молекула е насочена към унищожаване на плаките, които се образуват от бета-амилоидите в мозъка на пациента. Те са един от двата основни фактора за заболяването. Тази посока в изследванията в търсене на терапия почти не е дала резултати, с изключение на терапията на "Байоджен", получила миналата година одобрението на американските здравни власти.

През последните няколко години специалистите търсят как да въздействат върху поведението на тау-протеините в невроните. При пациентите с Алцхаймер те се натрупват и водят до смъртта на нервните клетки. В тази посока действа и проектът на швейцарския стартъп и "Рош". Той съдържа синтетични антитела, които трябва да разпознаят тези натрупвания на тау-протеини и да ги разрушат.

Учени изследват връзката между Ковид-19 и болестта на Алцхаймер

В продължение на близо година лекарството е изпробвано върху пациенти с напреднала болест на Алцхаймер. Резултатите от изследването сочат, че спадът в когнитивните способности на приемалите експерименталното лекарство е почти наполовина по-малък, отколкото при пациентите, приемали плацебо.

За първи път се постигат такива положителни резултати от терапия срещу тау-протеините. Пред АФП невробиологът Люк Бюе подчертава, че това е едва втора фаза от тестовете на потенциалната терапия, върху ограничен брой пациенти.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук