Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини и риба тон - могат да подобрят мисловните си умения и да имат по-добра мозъчна структура от онези, които не спазват тази диета, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.
"Подобряването на диетата ни е един от начините да подобрим здравето на мозъка си", казва в съобщение за медиите Клаудия Л. Сатизабал, водещ автор на изследването и доцент в катедрата по здравни науки за населението в Центъра по здравни науки към Тексаския университет в Сан Антонио.
Пълно ръководство за диета с ниско съдържание на въглехидрати за начинаещи
Тя също така ръководи екипа по невробиология на населението в Института за Алцхаймер и невродегенеративни заболявания "Глен Бигс" в същия университет.
Според Сатизабал, ако хората могат да подобрят своята "когнитивна устойчивост" и потенциално да се предпазят от деменция с прости промени в храненето, това може да има значително въздействие върху общественото здраве.
Един банан на ден прави чудеса за зрението и кожата
"Още по-хубаво е, че нашето проучване показва, че дори скромната консумация на омега-3 може да е достатъчна за запазване на мозъчната функция", казва тя. "Това е в съответствие с настоящите диетични насоки на Американската асоциация по сърдечни заболявания да се консумират поне две порции риба седмично, за да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система."
Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Нюролъджи" на Американската академия по неврология.
В проучването са участвали 2183 "когнитивно здрави" хора на средна възраст 46 години, които не са имали деменция или инсулт. Измервани са нивата на омега-3 мастни киселини в организма на участниците, те са се явявали на тестове за абстрактно мислене и им е правен ядрено-магнитен резонанс за измерване на обема на мозъка.
Учените установяват, че хората, които са консумирали повече омега-3 мастни киселини, са имали по-високи средни резултати на теста за абстрактно мислене и са имали по-големи средни обеми в областта на хипокампуса на мозъка, който играе важна роля за паметта.
Сатизабал заяви, че резултатите трябва да бъдат потвърдени с допълнителни изследвания, "но е вълнуващо, че нивата на омега-3 могат да играят роля за подобряване на когнитивната устойчивост, дори при хора на средна възраст".
30 минути бързо ходене дневно намалява риска от деменция и рак
Тя описва изследването като моментно, тъй като участниците не са били проследявани във времето. Така че според нея резултатите показват връзка, но не доказват, че консумацията на омега-3 мастни киселини ще запази мозъчната функция.
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts
Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук
За забавни видеа ни последвайте в TikTok
Следвайте ни и в Инстаграм