Експерти от Австралия и Дания установиха връзка между ходенето на бърз ход в продължение на 30 минути дневно и допълнителните ползи за здравето, включително намален риск от деменция, съобщава „Мирър“.

Малините понижават температурата и помагат при махмурлук

Ходенето се смята за едно от най-добрите упражнения за предотвратяване на заболявания и намаляване на размера на талията. Но наистина ли трябва да правите по 10 000 крачки на ден?

Предишни изследвания показаха, че 10 000 крачки е приблизителното разстояние, което трябва да вървите, за да получите здравословна доза ежедневна физическа активност, която може да намали риска от преждевременна смърт.

Експерт: Не подценявайте бъбречните кризи, те могат да се окажат животозастрашаващи

Но изследователи от Австралия и Дания твърдят, че темпото на ходене, дори и да се изминават по-малко крачки, намалява този риск в по-голяма степен.

Между 2013 и 2015 г. експертите наблюдават 78 500 британци на възраст над 40 години, които използват преносими фитнес тракери.

Учени разработват лекарство, с което можем да живеем 200 години

В едно проучване учените установяват, че ежедневното ходене с нормално темпо от 9800 крачки намалява наполовина риска от развитие на деменция. Но когато участниците в проучването изминават 6300 крачки на ден, но с по-бърз темп, се оказва, че вероятността да развият това заболяване е с 57% по-малка. Ходенето с тежести намалява този риск с 62%.

Друго проучване установява, че всеки 2000 крачки, извървени на ден, намаляват риска от преждевременна смърт с около 10%.

Но учените свързват по-силно изразения защитен ефект с ходенето с ускорено темпо.

Проф. Попова: Страхът у родителите пречи на кохлеарните имплантации при деца с увреден слух

Водещият автор на проучването и експерт по здравеопазване в Университета в Сидни, професор Емануел Стаматакис, заяви: "Всеки знае за броя на крачките и с нарастващата популярност на фитнес гривните и приложенията хората го правят, за да определят нивото на физическата си форма, но рядко се замислят за скоростта на ходене."

Какво знаем за новия хепатит при децата?

Д-р Матю Ахмади, съавтор и изследовател в същия университет, добавя: "Основната идея тук е, че за да защитят здравето си, хората трябва не само да се стремят да изминават идеалните 10 000 крачки на ден, но и да се опитват да ходят по-бързо. Като се имат предвид мащабът и естеството на тези проучвания с фитнес тракер, те са най-силното доказателство до момента, че 10 000 крачки дневно са оптимални по отношение на ползите за здравето. Ходенето с бърз ход има допълнителни ползи".

Започва тестване на деца за неизвестен остър хепатит

Участниците носели акселерометри на китката си, за да измерват нивата си на физическа активност. След седем години изследователите сравняват броя на стъпките, които участниците са изминавали ежедневно по време на проучването, с медицинските досиета и смъртните актове. В базата данни с окончателните резултати са включени само онези участници, които не са имали деменция, сърдечно заболяване или рак през първите две години от проучването.

COVID е като кална яма, паднеш ли в нея не можеш да излезеш напълно чист

Проучването установило, че при участниците, които изминават около 3800 крачки на ден с всякаква скорост, рискът от развитие на деменция е с 25% по-малък. Вероятността да развият деменция е с 51% по-малка при тези, които изминават около 9 826 крачки дневно с всякаква скорост. При хора, които изминават само 6315 крачки дневно, но със скорост над 40 крачки в минута, защитният ефект от ходенето е 57%. Изследователите са установили, че оптималната продължителност на физическата активност за намаляване на риска от развитие на деменция се постига от тези, които ходят бързо със 112 крачки в минута в продължение на поне 30 минути на ден.

При второ проучване със същите участници изследователите установяват, че всеки път, когато човек извърви 2000 крачки на ден (при обща дневна активност до 10 000), вероятността от преждевременна смърт намалява с 8-11%. Участниците са имали и по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и рак.

Почти 200 са случаите на чернодробно заболяване с неясен причинител

Както обясняват изследователите, по-бързото ходене е свързано с "намален риск при всички клинични резултати, в допълнение към ползите от ежедневното ходене като цяло".

По данни на Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) редовното ходене пеш намалява риска от редица хронични заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, инсулт, астма, диабет тип 2, затлъстяване и някои видове рак. Според тях ходенето пеш може също така да подобри настроението и да намали вероятността от депресия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм