Много от важните въпроси, свързани с пандемията от COVID-19, които циркулират в общественото пространство, вероятно ще намерят своите отговори след години, коментира пред „Дарик“ собственикът на първата частна болница в България и здравен експерт, д-р Зияд Ел Масри. Той не изключи възможността все пак да се окаже истина твърдението, че коронавирусът е изкуствено създаден и то съвсем целенасочено.

„Все по-сериозно се замислям, че този вирус може да не е толкова обикновен. Възможно е наистина да е лабораторен, а не даден ни от природата. Силно се надявам да е изпълнил задачата си и мъченията, които ни причини да спрат. На това мнение са и все повече мои колеги по света, с които поддържам контакт. Силно главоболие, проблеми с косопада, сърдечни проблеми и дори загуба на слуха – тези състояния идват да ни покажат, че COVID-19 далеч не приключва с преболедуването му и странностите с него не свършват дотук“, каза д-р Ел Масри.

"Дарик" пита къде е КОВИД. Зияд Ел Масри: Сменихме маските с каски 

Според него, всичко по време на пандемията е изглеждало контролирано. А сега, когато времето е по-спокойно, можем да видим с по-бистър поглед ситуацията, която доминираше през последните две години.

„Медиите казваха, че ще има втора, трета, четвърта вълна. Как се знаеше това? Как вирусът изчезваше през лятото в Европа и се появяваше в двете Амерки, а след това в Индия. Това напълно противоречи на данните от предишни световни пандемии, с които се сблъсквал света. Така и не стана ясно, защо в Африка нямаше такива страшни картини каквито видяхме в САЩ, Европа, Китай. Вирусът мина като транзитен влак през този континент. Ако погледнем нещата от финансова гледна точка – по света бяха хвърлени милиарди за борба с пандемията. В Африка не се случи така – но тама така или иначе няма толкова много средства. Предполагам след години ще си дадем отговори на много въпроси, свързани с COVID-19“, допълни още Зияд Ел Масри.  

Светило в нефрологията се завръща да работи в родния Бургас

И въпреки, че за коронавирус се говори все по-малко, той съветва хората да обръщат внимание на здравето си. Особено, ако са преболедували COVID-19. Д-р Ел Масри е категоричен, че пост COVID синдромът не бива да бъде подценяван. А особено внимание трябва да се обърне на привидно временните симптоми на сърдечни заболявания.

„Съществува и един интересен момент, че обикновените лекарства не дават очаквания резултат. Затова и сега в света се правят много експерименти, за да бъдат открити нови медикаменти. Давам пример със себе си – две години не мога да се възстановя напълно след коронавируса. Оказва се, че методите, които прилагахме с години, са неефективни след тази пандемия“, разкри здравният експерт.  

Леки корекции по българската здравна система през последните десетилетия – повечето неуспешни

Д-р Зияд Ел Масри е на мнение, че страната ни има нужда от сериозни промени на здравната си система. Временни решения като въвеждане на здравна карта, електронна рецепта или пък пръстови отпечатъци за прием в болница, той определи като неудачен вариант за кардинално разрешаване на проблемите в здравеопазването.

Д-р Зияд Ел Масри: Депутатите ни са като сапуни – бързо изчезват и имат цветни опаковки

„Проблемът не е в парите. Ако бюджетът се разпредели както трябва той ще бъде предостатъчен. Проблемът на здравеопазването у нас не е в пациентите, не е в болниците, не е дори в НЗОК. Той е в системата. Ако успеем да я направим полезна и разпределим средствата правилно, дори ще ни останат пари за допълнителни дейности. Липсва ни рамка, ние въобще не знаем какво се случва. Имаме пътеки, касата ги плаща. Контрол няма. От касата не са виновни, просто схемата е изцяло грешна. В България не се търси алтернатива – лечението все още е по архаични методи. Отново ще дам следния пример - България е значително по-малка от Истанбул. Там имат много по-малко болници, но ние пък имаме ужасно много недоволни пациенти, въпреки огромния брой болници. Няма логика в един град като Бургас да има толкова много лечебни заведения. Ако ще развиваме здравен туризъм – да, но в този случай това липсва“, каза още д-р Ел Масри.

Целият разговор с него чуйте в звуковия файл:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм