Здравните власти започват да тестват деца за неизвестен остър хепатит, който не се отчита от познатите лабораторни изследвания за вируса. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести, откъдето уточняват, че към момента с вируса са установени 111 случая във Великобритания.

Те се отнасят до здрави деца, на възраст между 2 и 5 години, които са приети за болнично лечение. При 8 процента от тях са се развили усложнения, които налагат трансплантация на черен дроб.

Пациенти и лекари притеснени от прехвърлянето на помощните средства за хората с увреждания към НЗОК

До момента, освен за заразените във Великобритания, 12 страни от Европа са докладвали за спорадични случаи. Това са Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния и Испания, в която регистрираните деца са 12, допълват от Министерството на здравеопазването.

Какво знаем за новия хепатит при децата?

73 процента от заболелите деца са се оплакали от повръщане, 49 на сто - от диария, а 29 процента са били с температура. Заболяването е доста рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неясни, в резултат на което рискът не може да бъде точно оценен, посочват още от Центъра.

Доц. Еленко Попов: В урологията започваме да осъзнаваме вълната на закъснялата диагностика

От изследванията, проведени до момента, става ясно, че няма епидемична връзка между случаите, не е установен общ източник на инфекцията, лабораторните изследвания за хепатит са отрицателни, а част от заразените са се оказали и положителни за коронавирус.

Затова здравните власти са информирали общопрактикуващите лекари, педиатрите, детските инфекционисти и специалистите по вътрешни болести в цялата страна да изпращат проби в Националната ни референтна лаборатория, когато има съмнение за поява на неизвестния вирус по нашите ширини.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм