През последния месец са регистрирани около 200 случая на деца със сходни симптоми от неизвестен вид хепатит из цяла Европа, които предизвикаха вниманието на лекарите и най-вече вирусолозите.

СЗО: 228 необясними случая на хепатит при деца от 20 държави

Досега 12 държави от Европа са регистрирали този остър хепатит при децата, сред които Франция, Италия, Ирландия, Полша, Румъния, Германия и Великобритания, която е и най-засегната до момента. Подобни случаи са регистрирани също и в САЩ, пише Би Би Си (BBC).

Според учените става дума за неизвестен вариант на хепатит, чиито причинители са все още неясни за медицинските среди.

Най-общо казано, хепатитът е възпаление или инфекция на черния дроб. Той може да бъде предизвикан от различни хепатитни и други вируси, некачествен алкохол, наркотици или затлъстяване. 

Започва тестване на деца за неизвестен остър хепатит

Предвид изброените причинители на хепатита е притеснително как негов вариант се е разпространил при децата под 10-годишна възраст.

Малките често прекарват инфекции от този аденовирус, който обикновено предизвиква леко разстройство и повръщане. Никога досега обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните сега случаи говори за това, че явно не може да става дума за случайност, съобщават от "Дойче веле".

Започва тестване на деца за неизвестен остър хепатит

Според вирусолога Уилиям Ървинг има вероятност да става дума за особен вариант на вируса или пък вирусът да реагира на множество други фактори в организма, в резултат от което да се стига до заболяването. Не е изключено също така чернодробните възпаления да са предизвикани от неизвестен патоген, от токсини, от екологичен фактор или комбинация от всички тези възможности, допълва "Дойче веле".

По мнение на Ървинг към този момент не е установена връзка между този хепатит и Ковид-19. 

Почти 200 са случаите на чернодробно заболяване с неясен причинител

От друга страна, се прави връзка между сегашното заболяване и факта, че по време на пандемията от Ковид-19 децата не са били изложени на риск, заради стоенето вкъщи. Сега отново са навън, където средата не е защитена от всякакви бактерии и вируси.

Не е установена и връзка между налични други заболявания и заразяването с този неясен вид хепатит.

Почти 200 са случаите на чернодробно заболяване с неясен причинител

Ето какво е известно до този момент, според българското министерство на здравеопазването:

- няма ясна епидемична връзка между случаите;
- не е установен общ източник на инфекция;
- лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;
- при значителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина;
- част от заболелите са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19;
- не са установени храна или токсичен агент като вероятен причинител.

Относно случаите във Великобритания, българското министерство на здравеопазването твърди, че: 

"Това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L)".

"Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход", допълват от министерството. 

Мнението на някои лекари е, че към този момент няма основание за паника.
Алистър Сътклиф е на  мнение, че "състоянието на повечето от заболелите от хепатит деца междувременно се подобрява", съобщава "Дойче веле".

"Явно имаме заболяване, което за момента е с неизвестен причинител. То протича тежко, но е много рядко срещано. За момента основания за безпокойство няма", заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров пред NOVA.

По думите му е нужно спазването на обичайните хигиенни навици.

"При възможен или потвърден случай на остър хепатит с неизвестна етиология при дете лекарят/лечебното заведение трябва да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси", отдел "Вирусология" на НЦЗПБ, бул. "Ген. Столетов" 44А, гр. София, за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени", информират от МЗ.

Според директора на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" Благомир Здравков, здравеопазването ни не позволява спешни чернодробни трансплантации при деца. Това коментира той по NOVA.

"Такива засега се извършват след оторизация и финансиране от НЗОК при предварителна договореност с болница в чужбина", каза още Здравков.

"Това, за което родителите трябва да наблюдават при децата, е уморяемост, безапетитие, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са симптомите на хепатита. Какъв точно е обаче – следва да се уточни в лечебно заведение", обясни той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм