Почти 200 са случаите при деца на чернодробно заболяване с неясен причинител, предаде Асошиейтед прес, като цитира европейските здравни власти.

Специалистите обявиха, че не са открили връзка между регистрираните заболели.

До момента е съобщено за 190 заразени от хепатит с неизвестен произход, като 140 от тях са в Европа.

Д-р Росица Кръстева: Забавянето на диагностиката на злокачествените заболявания вече е световен проблем

"Засега няма връзка между случаите и не се свързват с пътуване", каза доктор Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, който се намира в Стокхолм.

Тя каза, че заболяването се проявява при деца, които преди това са били здрави, като случаи са регистрирани в цяла Европа, в Израел и в САЩ.

Д-р Амон каза, че при някои от случаи се е стигнало до остра чернодробна недостатъчност, при която е необходима трансплантация. 

Редица пациенти са притеснени от идеята за премахването на личните лекари

В събота Световната здравна организация (СЗО) обяви, че има поне един смъртен случай, свързан със заболяването. Регистрираните случаи са при деца на възраст между 1 месец и 16 години. От СЗО не съобщиха държавата, в която е регистриран смъртният случай. 

Експертите твърдят, че случаите може да са свързани с вирус, често свързан с настинка, но изследванията и проучванията продължават.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм